Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FRANCOIS MORI/AP
Foto: FRANCOIS MORI/AP

2011. Lars von Trier ankommer sammen med skuespillerne Charlotte Gainsbourg og Kirsten Dunst til fremvisningen af 'Melancholia' i Cannes. Senere blev den danske filminstruktør bedt om at forlade festivalen.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cannes tager Lars von Trier til nåde

Udvisning af dansk filminstruktør gjaldt kun 2011, siger Cannes-boss Thierry Fremaux.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For to år siden bad Cannes-ledelsen under stort ståhej den danske filminstruktør Lars von Trier om at forlade festivalen i Frankrig.

Det skete i kølvandet på pressemødet efter verdenspremieren på 'Melancholia', hvor Lars von Trier fik rodet sig ud i en længere tirade om sin beundring for nazistisk æstetik og »en vis sympati for Hitler«.

Festivalen udsendte en erklæring, hvor den slog fast, at ledelsen »fordømmer disse bemærkninger og erklærer Lars von Trier persona non grata ved Cannes Filmfestival med øjeblikkelig virkning«.

Siden har Cannes-toppen ikke udtalt sig om sagen, og det har stået hen i det uvisse, om den danske filmskaber stadig er ude i kulden eller ej.

Men festivalens kunstneriske chef, Thierry Fremaux, slår fast, at det aldrig har været tanken at udelukke von Trier for evigt.

DOKUMENTATION

Von Trier kan vende tilbage

»Lars von Trier blev erklæret 'persona non grata' ved festivalen i 2011. Han har aldrig været erklæret 'persona non grata' for evigt«, siger Thierry Fremaux til branchebladet Screen.

Han tilføjer, at festivalen gerne havde taget Lars von Triers kommende film, 'Nymfomanen', til overvejelse til palme-konkurrencen i år. Men von Trier og co. nåede simpelt hen ikke deadline.

LÆS MERE

»Vi så ikke hans film, fordi den ikke var klar. Den dag, hvor han har en film klar i tide til Cannes, kan vi tale om von Trier igen«, siger Thierry Fremaux.

Dermed bekræfter Cannes-bossen, hvad Zentropa-folkene har sagt gennem et stykke tid, nemlig at Cannes Filmfestival har tilgivet Lars von Triers nazikommentarer.

'Nymfomanen' ventes at få premiere kort før jul. Charlotte Gainsbourg, der har en af hovedrollerne, har for nylig tweetet, at premieren finder sted 30. november.

Årets Cannes Filmfestival løber af stablen 15.-26. maj. Og i år er der massiv dansk tilstedeværelse på festivalen.

Nicolas Winding Refns nye film 'Only God Forgives' er med i kampen om Guldpalmen. Mads Mikkelsen er med i en fransk film i hovedkonkurrencen. Thomas Vinterberg udnævnt som jurypræsident i sideprogrammet 'Un Certain Regard. Og den unge danske Bodil-vinder Sara Hjort spiller med i en dansk-hollandske film 'Borgman', som også kæmper i hovedkonkurrencen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden