Det er sikkert som rosiner i glögg: Når DR har søsat en ny julekalender, der ikke fra starten fremstår som Daells Varehus’ juleudstilling ud til Amagertorv i gamle dage, falder der brænde ned. Ellers progressive og liberalt indstillede meningsdannere går til tastaturet og kræver nisser i rå mængder. For hvorfor skal deres børn straffes med rå realisme om sorg, savn, drilleri og svigt, når december bør være en måned fyldt med bjældeklang, rødmossede julemænd, duften af brune kager og voksne i en behersket gløggbrandert fra start til slut? Det er ikke i orden, fremturer de med ildhu og renfærdig harme. I december skal vi hygge os – i vores egen pressede hverdag.
Den kritik er sådan set rimelig nok. Hvis altså den var blevet fremført i monopolets dage. Da rasende tv-seere kimede Gyngemosens telefonister til mavesår og modløshed, fordi Poul og Nulles jordhulsjulekalender led af en iøjnefaldende mangel på granguirlander og julestemning, var det til at forstå.
For der var ingen alternativer. Ingen streamingtjenester, ingen optageanordninger, ingen abbondanza fra den store pakke med alskens kanaler fyldt med fiktioner af den mest glimmerpyntede slags. End ikke genudsendelser på andre tidspunkter. Dengang handlede det om at indfinde sig foran flimmeren på det rette tidspunkt og være redebon til julehygge. Og var der så ikke satisfaktion, når man sad med æbleskiven i næven og sindet stemt til godmodige løjer og snurrepiberier på høloftet i den gamle købmandsgård, måtte man have luft. For hvad fanden i hede hule helvede betalte man ellers licens for?
I dag er det noget anderledes. Blandt andet har monopolet været brudt i mere end tre årtier, og der er indført en uofficiel, men skarp arbejdsdeling de to store public service-kanaler imellem. Folkene fra TV 2 sørger for, når det er deres tur, at levere feel good-kalender med en rigdom af nisser og eventyrligheder, mens DR så i ’deres uger’ disker op med mere problemorienterede eller eksperimenterende julefortællinger. Som den hævdvundne institution har haft tradition for at gøre i de seneste par årtier.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind