0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Angsten for at misse noget (ikke særlig vigtigt)

En flytur er offline-tortur. Aftenerne bruges med at trawle 4-5 sociale medier igennem på skift. Når der er gæster, glæder man sig til at fordybe sig i sin elskede telefon. ’Fear Of Missing Out’ eller Fomo kaldes tilstanden af angst for at gå glip af noget online.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Features
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Features
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var en lørdag aften. Ungen sov, og jeg havde huset fuldt af gode bøger og gode film. Der var masser af venner, der gerne ville have en telefonopringning eller komme forbi til et glas vin. Men så skete det igen: Jeg forsvandt ind i internettet og dukkede først op igen hen ad midnat. Og så var den aften forsvundet. Endnu en nat lå jeg lysvågen i mørket og filosoferede over, hvad min fritid egentlig går med.

Hvordan ved man, om man er for meget online? Det er en overvejelse, jeg gør mig en del i øjeblikket. Fordi det virker, som om det stikker af. Aften efter aften forsvinder ind i det skarpe hvide skærmlys fra telefonen, hvor jeg padler rundt i timevis. Når et socialt medie er tjekket og besvaret, tager jeg det næste, så det næste. Og så forfra. Nogle gange orker jeg ikke se mennesker i virkeligheden, fordi det er nemmere med en skærm imellem os.

Jeg bliver forskrækket, hvis telefonen ringer, og fornærmet hvis nogen ikke straks svarer mine beskeder. Jeg måler mig med andre menneskers online-tilstedeværelse. Tænker, at det da er utroligt, som alle fejrer kærestedage på gourmetrestauranter, får skåret flotte græskarhoveder, løber halvmaraton eller bliver forfremmet. Mens jeg stirrer ind i telefonen.

Fomo, eller Fear Of Missing Out, dækker over en form for social nervøsitet, hvor man manisk er bekymret for at gå glip af en social interaktion, et sjovt tilbud eller noget nyt på nettet. Samtidig med at man konstant sammenligner eget liv og status med, hvordan alle andre lever deres. Man bliver nærmest afhængig af at være til rådighed, og det kan være direkte ubehageligt ikke at kunne komme online. Sådan lyder den formelle beskrivelse af Fomo. Studier af marketingmanden dr. Dan Herman, der har beskæftiget sig en del med Fomo, viser, at omkring 70 procent af alle voksne i ilandene oplever en eller anden form for Fomo.

Og det lyder jo ikke så godt. Alligevel kan jeg genkende visse elementer. For nylig var jeg på weekendtur i Berlin, hvor jeg havde det bedst på hotellet, hvor der var wi-fi. På det seneste er jeg begyndt at læse mails og tjekke Facebook om natten, fordi min telefon oplader lige ved sengekanten og derfor er inden for rækkevidde. Jeg vågner faktisk mange gange i løbet af sådan en nat og skal liiige se, om der sker noget på telefonen.