Features

Angsten for at misse noget (ikke særlig vigtigt)

En flytur er offline-tortur. Aftenerne bruges med at trawle 4-5 sociale medier igennem på skift. Når der er gæster, glæder man sig til at fordybe sig i sin elskede telefon. ’Fear Of Missing Out’ eller Fomo kaldes tilstanden af overdreven angst for at gå glip af noget online.

Features
FOR ABONNENTER

Det var en lørdag aften. Ungen sov, og jeg havde huset fuldt af gode bøger og gode film. Der var masser af venner, der gerne ville have en telefonopringning eller komme forbi til et glas vin. Men så skete det igen: Jeg forsvandt ind i internettet og dukkede først op igen hen ad midnat. Og så var den aften forsvundet. Endnu en nat lå jeg lysvågen i mørket og filosoferede over, hvad min fritid egentlig går med.

Hvordan ved man, om man er for meget online? Det er en overvejelse, jeg gør mig en del i øjeblikket. Fordi det virker, som om det stikker af. Aften efter aften forsvinder ind i det skarpe hvide skærmlys fra telefonen, hvor jeg padler rundt i timevis. Når et socialt medie er tjekket og besvaret, tager jeg det næste, så det næste. Og så forfra. Nogle gange orker jeg ikke se mennesker i virkeligheden, fordi det er nemmere med en skærm imellem os.

Jeg bliver forskrækket, hvis telefonen ringer, og fornærmet hvis nogen ikke straks svarer mine beskeder. Jeg måler mig med andre menneskers online-tilstedeværelse. Tænker, at det da er utroligt, som alle fejrer kærestedage på gourmetrestauranter, får skåret flotte græskarhoveder, løber halvmaraton eller bliver forfremmet. Mens jeg stirrer ind i telefonen.

Fomo, eller Fear Of Missing Out, dækker over en form for social nervøsitet, hvor man manisk er bekymret for at gå glip af en social interaktion, et sjovt tilbud eller noget nyt på nettet. Samtidig med at man konstant sammenligner eget liv og status med, hvordan alle andre lever deres. Man bliver nærmest afhængig af at være til rådighed, og det kan være direkte ubehageligt ikke at kunne komme online. Sådan lyder den formelle beskrivelse af Fomo. Studier af marketingmanden dr. Dan Herman, der har beskæftiget sig en del med Fomo, viser, at omkring 70 procent af alle voksne i ilandene oplever en eller anden form for Fomo.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce