0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fund i massegrav med vikinger i England har ført til banebrydende opdagelse

Ny teknologi og adgang til stort materiale har gjort det muligt for forskere at koble to vikingeskeletter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thames Valley Archaelogical Services/Free
Foto: Thames Valley Archaelogical Services/Free

Forskere har som noget nyt kunnet koble to skeletter fra vikingetiden og bevise deres slægtsskab til hinanden. Skeletterne kan ses i en ny udstilling på Nationalmuseet.

Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som noget særligt har forskere formået at bevise slægtsskabet mellem to danske vikinger, hvor den ene blev fundet på Fyn og den anden i en massegrav i England. Skeletterne, der er fra begyndelsen og midten af 1000-tallet, kan ses i en ny vikingeudstilling på Nationalmuseet.

Vikingerne er ifølge forskerne andengradsslægtninge, hvilket vil sige, at de er enten halvbrødre eller nevø og onkel. Det er en kombination af ny dna-teknologi og et stort udvalg af materiale, der har gjort det muligt at finde koblingen mellem de to vikinger.

»Det nye er, at man nu kan få så meget kerne-dna, at man kan begynde at se familierelationer, og det kan man kun gøre med en større samling materiale«, siger Lasse Sørensen, der er forskningschef på Nationalmuseet.

Dræbt i massakren

Den ene blev gravet op i Otterup i 2005 af arkæologer fra Odense Bys Museer, mens den anden blev fundet i en massegrav i Oxford. Han var en af de danske vikinger, der bosatte sig i England i begyndelsen af 1000-tallet, og som siden mistede livet i en massakre beordret af den engelske konge Æthelred 2.

Koblingen mellem de to vikinger er helt speciel, mener Lasse Sørensen.

»De er fundet i to forskellige kontekster, så det er et spørgsmål om, at man har screenet en masse data og fundet et match. Rent arkæologisk ville man ellers ikke have haft en kinamands chance for at se det«, siger han.

Lasse Sørensen mener, at fundene blandt andet kan hjælpe med at sige noget om vikingernes levevilkår:

»Det er samme historie, som man ser hos mange i dag, om at ville ud og finde lykken, hvis de ikke har muligheden for det, der hvor de kommer fra. Nogle af de samme ting er måske på spil hos dem, der tog på togt dengang«.

Særudstillingen, der har fået navnet ’Togtet’, kan ses på Nationalmuseet i København fra 26. juni.

ritzau

Læs mere: