Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Kunst

Sådan bliver en Grubler til - falsk eller ægte

Alle kan lave en kopi af en Rodin-skulptur - så længe man skriver på den, at det er en reproduktion. Rodin massseproducerede selv sine skulpturer.

Kunst

I en spektakulær sag ved Københavns Byret er den tidligere topledelse i det berømte auktionshus Bruun Rasmussen tiltalt for forsøg på groft bedrageri.

To tidligere direktører i auktionshuset er tiltalt for - i forening med en tredje mand, der er beskyttet af navneforbud - at forsøge at sælge en falsk udgave af den franske billedhugger Auguste Rodins Grubleren til auktionshuset Christie’s i London for op mod 6 millioner kroner. Til trods for at de vidste, at den var blevet erklæret falsk af Rodin-komiteen, den førende autoritet på området. De tre mænd erklærer sig uskyldige.

Men hvordan produceres en falsk Grubler? Auguste Rodin masseproducerede sine skulpturer, og derfor kan der være mange udgaver af den samme skulptur.

For at være ægte Rodin-skulpturer skal de være støbt i en autoriseret Rodin-støbeform, og antallet må ikke overstige det tilladte antal udgaver eller editioner.

Rodin-museet ejer i dag rettighederne til at støbe ægte Rodin-skulpturer. Museet kan altså stadig producere ægte Rodin-værker, hvis der er flere editioner tilbage i en støbeform.

Alle kan lave en kopi af en Rodin-skulptur, så længe de skriver på den, at den er en reproduktion. De ægte Rodin-værker, som er mest værd, er dem, som blev støbt, mens Rodin levede. De bliver i dag solgt på auktion for op mod trecifrede millionbeløb.

Der falder dom i sagen 4. juli.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce