Et stort vægmaleri viser Trump i stort format på Vestbredden, hvor han drømmer om at bygge en stor, stor mur. Foto: AP/Nasser Nasser

Et stort vægmaleri viser Trump i stort format på Vestbredden, hvor han drømmer om at bygge en stor, stor mur. Foto: AP/Nasser Nasser

Kunst

Australsk kunstner laver en Banksy på Vestbreddens mur

Ny grafitti-kunst på Vestbredden driller Trump.

Kunst

Du kender sikkert silhuetten af en lille pige, der løftes til vejrs af heliumballoner og svæver op over den store mur, som israelerne har bygget for at adskille palæstinenserne fra israelsk jord. Den er skabt af den berømte britiske street art-kunstner Banksy.

Han har også malet en fredsdue med sikkerhedsvest på samme mur og står bag den aktuelle åbning af hotellet Walled Off (et satirisk navn, der refererer til den eksklusive hotelkæde Waldorf Astoria) på Vestbredden.

Nu er muren blevet udsmykket med to nye, stærkt politiske værker, og medier verden over har været hurtige til at udnævne Banksy som ophavsmand. Det er han bare ikke.

Det ene værk er skabt ud fra et foto, der blev taget, da præsident Trump for nylig besøgte Grædemuren i Jerusalem. Det viser en kalotbærende Trump, der med lukkede øjne nænsomt lægger hånden på den store mur og siger ’Jeg vil bygge dig en bror’. På et andet knuger Trump et israelsk vagttårn, mens en sværm af lyserøde hjerter svæver fra Trump hen over tårnet, der i forvejen er bemalet med palæstinensiske protester.

3.000 kilometer mur

Værkerne kommenterer Trumps valgløfte om at bygge en mere end 3.000 kilometer lang mur mellem USA og Mexico for at bremse den illegale immigration sydfra. Og i øvrigt få Mexico til at betale for den. Den plan er stadig aktuel, viste en udskrift af en samtale, som Trump har haft med Mexicos præsident, i Washington Post i torsdags. Og Israels mur ser han som et forbillede.

»Alle sagde, at de ikke skulle bygge en mur, at mure ikke virker. (...) 99,9 procent af dem, der prøver at komme over den mur, kan ikke komme over«.

»Bibi Netanyahu har fortalt mig, at mure virker«, tilføjede præsidenten og brugte den israelske premierminister Benjamin Netanyahus kælenavn.

Men det er altså ikke Banksy, der står bag værkerne. Det er i stedet den Melbourne-baserede graffitikunstner Lush Sux, der har været ude med spraydåserne og drille Trump.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce