Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Roly Keating, der er chef for The Britisk Library, kalder det en »bemærkelsesværdig sammenkomst« af »tre ekstraordinære og meget berømte« dokumenter.
Foto: Claudio Giovannini/AP

Roly Keating, der er chef for The Britisk Library, kalder det en »bemærkelsesværdig sammenkomst« af »tre ekstraordinære og meget berømte« dokumenter.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Multimilliardæren Bill Gates udlåner sjælden da Vinci-bog til britisk bibliotek

I anledning af 500-året for da Vincis død låner The British Library notesbog til en værdi af knap 200 mio. kr. af Microsoft-ejeren.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bill Gates har gjort sit til, at The British Library i sommeren 2019 kan åbne en omfattende Leonardo da Vinci-udstilling med bravur.

Multimilliardæren har nemlig udlånt en af da Vincis sjældne notesbøger til udstillingen, som åbner i anledning af 500-året for da Vincis død. Det skriver det britiske medie The Guardian.

I 1994 købte han bogen for, hvad der svarer til knap 200 mio. kr. Den hedder ’Codex Leicester’ og indeholder noter og skriblerier, der især cirkulerer om temaet vand, og hvad der sker, når objekter med forskellige former rammer vand.

Leonardo Da Vinci er både kendt for malerier som ’Mona Lisa’ og for sin opfindertrang. Den berømte italiener lavede blandt andet tegninger af faldskærme og helikoptere, længe inden de blev opfundet.

Al tekst i notesbogen er skrevet i en ikonisk spejlskrift, som da Vinci brugte for at undgå, at andre læste ham over skulderen. Sætningerne begynder i højre side og slutter i venstre.

Men nu får interesserede gæster altså mulighed for at tage sig tid til at dechifrere indholdet af bogen samt to andre notesbøger, ’Codex Forster’, som Victoria and Albert Museum i London ejer, og ’Codex Arundel’, som ejes af The British Library selv.

Første forening af tre vigtige bøger

Det er første gang, de tre bøger bliver udstillet sammen. ’Codex Leicester’ har ikke været på britisk jord, siden Microsoft-skaberen købte den i 1994.

Roly Keating, der er chef for The Britisk Library, kalder det en »bemærkelsesværdig sammenkomst« for »tre ekstraordinære og meget berømte« dokumenter.

Inden Gates bragte notesbogen til USA, var den ejet af den amerikanske olierigmand Armand Hammer, som i 1980 købte den af familie til jarlen af Leicester, der har ladet den gå i arv siden 1719.

Sommerudstillingen vil have et særligt fokus på da Vincis fascination af bevægelse som centrum for alt. Det er bare et af mange planlagte events verden over i anledning af 500-året for multikunstneren og videnskabsmandens død.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden