Det kan måske ikke undre, at britiske museumsfolk antog, at genstanden var en vase og vendte mundingen opad. Her er den vendt rigtigt.
Foto: J. Fernandes/the Trustees of the British Museum

Det kan måske ikke undre, at britiske museumsfolk antog, at genstanden var en vase og vendte mundingen opad. Her er den vendt rigtigt.

Kunst

En vase er en vase er et ... slagvåben? Flove museumsansatte opdager, at de havde vendt antik kølle på hovedet

Kunst

Ansatte på British Museum i London betegner det ikke ligefrem som deres stolteste øjeblik, men de er heldigvis uforfængelige nok til at dele det med os andre:

Under arbejdet med en aktuel udstilling med oldtidsgenstande fra Sumer, den historiske civilisation i det nuværende sydlige Irak, fandt de ud af, at en stentøjsvase i virkeligheden var toppen af en kølle.

Dermed havde museet i årevis ikke blot fejlformidlet, hvad genstanden var, men også vendt den på hovedet.

»Vi indså, hvor tåbelige vi havde været«, udtaler en af kuratorerne på udstillingen, Irving Finkel, til The Art Newspaper.

Det var under et besøg på Yale University i USA, at det gik op for museumsfolkene fra det britiske museum, at de havde taget fejl. For på Yale University havde man et lignende hovedstykke af en stentøjskølle, og det er for øvrigt en våbentype, som kendes fra flere perioder og kulturer, blandt andet det gamle Egypten.

Nu har toppen af det antikke slagvåben fået en plads i den nye udstilling ’No Man’s Land’, hvor den beskrives som toppen af en kølle fra den sumeriske bystat Umma fra ca. år 2400 før vores tidsregning.

I udstillingen har museet valgt at sammenstille antikke genstande fra den tidligst dokumenterede grænsekonflikt i området med fotos af de nuværende konflikter i samme region. Dermed kommer våbnet til at bidrage til fortællingen om menneskets »kroniske uformåen i forhold til at leve i fred inden for de grænsedragninger, man ellers er blevet enige om«, som kunsttidsskriftet beretter.

Udstillingen ’No Man’s Land’ kan ses indtil 27. januar i London.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce