0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Auktionshus giver tip til købere: Hvis du skal investere i kunst, så køb værker af kvindelige kunstnere

Auktionshuset Sotheby’s har gennemgået tallene for kunstværker, der har været på auktion mere end en gang, og især kvindelige kunstnere klarer sig godt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Itsuo Inouye/Ritzau Scanpix
Foto: Itsuo Inouye/Ritzau Scanpix

Den japanske kunstner Yayoi Kusama er en af de kvinder, der med sine uendelighedsmalerier er med til at trække kunstmarkedet op for kvindelige kunstnere.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lad det være sagt med det samme: Der er lidt udfordringer med armslængdeprincippet her.

Auktionshuset Sotheby’s, der lever af at sælge kunst, kommer nemlig med et råd til, hvordan købere af kunst kan gøre sig en god handel på auktion. Rådet er baseret på en undersøgelse begået af – ja, rigtigt – Sotheby’s selv.

Ikke desto mindre er det alligevel lidt spændende.

Sotheby’s ejer nemlig det, der hedder Mei Moses-indekset. Det er en database over mere en 60.000 kunstværker, der har været solgt mere end én gang på auktion, og som man derfor kan følge prisudviklingen på.

Det med baggrund i disse data, at Sotheby’s siger, at det er sund fornuft at købe kvindelige kunstnere.

Mænd står stadig for det meste

Undersøgelsen ser på markedet fra 2012 til 2018.

Hvor værker af mandlige kunstnere i snit steg med 8 procent, steg værker af kvindelige kunstnere hele 73 procent i samme tidsrum. Især priserne på værker af kvindelige kunstnere i markedet for kunst produceret efter Anden Verdenskrig er gået helt bananas.

Her steg den kvindelige kunst med 87,7 procent mere end den mandlige.

Sotheby's
Foto: Sotheby's

Jenny Savilles maleri ’Propped’ fra 1992 er det dyreste kunstværk solgt på auktion, som er skabt af en kvinde. Det blev solgt for 12 millioner dollars. 

Det er stadig primært et mandsdomineret marked, men rent procentuelt flytter markedet sig – ifølge Sotheby’s – især når det kommer til kvindelig kunst. Undersøgelsen viser, at kunst produceret af kvinder over de seneste 50 år ikke har har haft en mere positiv kurve end kunst produceret af mænd, men at det virkelig har ændret sig nu.

Når det er sagt er der ikke et eneste af de værker begået af kvinder, som er blevet solgt over de seneste syv år, der kommer med på listen over de 100 mest værdifulde værker afsat på auktion i perioden.

Kvindelige kunstnere står også stadig for en meget lille del af auktionsmarkedet. 95 procent af den samlede omsætning kommer fra kunst begået af mandlige kunstnere.