Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Frit valg. Denne dykker hygger med dyrene i et akvarie - eller et akvarium? Fremover bliver begge dele korrekt.
Foto: ITSUO INOUYE/AP

Frit valg. Denne dykker hygger med dyrene i et akvarie - eller et akvarium? Fremover bliver begge dele korrekt.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sprogpolitiet vil hjælpe med 40 drilleord

På fredag skal Dansk Sprognævn diskutere, om man må skrive 'gymnasie' og 'akvarie'.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske skoleelever, der i diktaten skriver 'gymnasie', 'ministerie' og 'mysterie', vil fremover undgå røde fejlstreger under ordene.

For det bliver snart lige så rigtigt at skrive 'akvarie' som 'akvarium'.

Til et møde på fredag vil Dansk Sprognævns repræsentantskab få fremlagt en anbefaling om, at cirka 40 ord, der lige nu ender på '-ium', fremover også gerne må slutte med '– ie'.

Sprogbrugen ændrer sig »Grunden til at det giver mening, at man tillader begge dele, er at er en udbredt praksis, danskerne har. Den faktiske sprogbrug ændrer sig markant, og så ændrer vi ordbogen«, siger direktør for dansk sprognævn, Sabine Kirchmeier-Andersen.

Dansk Sprognævn har før haft ønske om at tillade dobbeltformer af den type. I 1986 var det planen at indføre cirka 70 'ie-former', men beslutningen blev udskudt. Blandt andet fordi det tidligere kun var unge eller folk, der talte såkaldt 'lavsprog', der brugte endelserne. Hvorimod brugen af '–ie'-formerne i dag er udbredte i hele samfundet.

Et eksempel er ordet 'gymnasie', som bliver brugt på Undervisningsministeriets hjemmeside.

Et aktivt sprog er sundt
Direktøren for Dansk Sprognævn forklarer, at ordene med den nye bøjning ændrer sig fra den latinske form til en mere dansk form. Og det er en god ting, mener hun:

»Det er sundt, at vi tager ordene ind i sproget og tilpasser dem til det danske sprog. Vi danskere låner mange ord fra udlandet, og når vi gør dem mere danske, er de ikke så fremmede mere«, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

»Det viser jo, at sprogbrugerne arbejder med sproget og begynder at bruge den danske systematik. Det er ikke slendrian, og det betyder ikke, at folk ikke mestrer sproget«, understreger hun.

Vi danskere låner mange ord fra udlandet, og når vi gør dem mere danske, er de ikke længere så fremmede mere

Over for eller overfor?

Langt fra alle ord, der ender på '-ium', får lov til at udvikle dobbeltformer. Kemiske ord som 'aluminium' skal eksempelvis fortsat skrives, præcis som det bliver i dag.

Nævnets repræsentantskab skal også diskutere, om sammenskrivning af ord som 'bag ved' ('bagved'), 'inden for' ('indenfor') og 'over for' ('overfor') skal tillades.

»Om det står i et eller to ord har ingen praktisk funktion, så man kan lige så godt lade begge dele gælde. Det er meget svært at skelne mellem dem for sprogbrugerne«, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

Gruppen, der i morgen skal fremlægge sit arbejde, består af redaktørerne af retskrivningsordbogen og en arbejdsgruppe nedsat af Sprognævnet.

Beslutningen om ændringerne bliver taget til efteråret, og de vil, efter al sandsynlighed, være at finde i Retskrivningsordbogens nye udgave, der udkommer i efteråret 2011.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden