Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kampklar. Udviklingsminister Mogens Jensen vil ruste medier og journalister i udviklingslande til bedre at tage kampen om med undertrykkende regimer.
Foto: BIRCH ANDERS

Kampklar. Udviklingsminister Mogens Jensen vil ruste medier og journalister i udviklingslande til bedre at tage kampen om med undertrykkende regimer.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark vil træne kritiske journalister i u-lande

Danmark vil hjælpe journalister til at udfordre regimer.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For danske bistandspenge skal kritiske journalister fra flere end 60 medier fra udviklingslande og skrøbelige stater fordelt på fire kontinenter sendes på kursus i, hvordan de udnytter digitale muligheder, styrker kvinders adgang til medierne og sikrer sig overfor regimer, der vil hindre en fri dækning og debat.

Udviklingsminister Mogens Jensen (S) vil bruge 20 millioner kroner af bistandsmidlerne på en række regionale tre-dages kurser og opfølgende undervisning, som tilbydes journalister fra udvalgte udviklingslande.

»Vi ser jo, og det oplever jeg også selv, når jeg rejser rundt, at medier bliver undertrykt, og at der bliver lagt låg på ytringsfriheden. Og der har vi som hovedprioritet i vores udviklingsbistand at understøtte menneskerettighederne, som ytringsfriheden jo er en af de aller vigtigste af«, siger Mogens Jensen, som offentliggør initiativet i forbindelse med konferencen ’Global Media Freedom Conference’, som i disse dage afvikles i København.

De 14 millioner går til et projekt ledet af den internationale sammenslutning af avis- og nyhedsudgivere WAN-IFRA, som for pengene vil tilbyde tre-dages kurser med opfølgende masterclass for medier og journalister i Østafrika, Mellemøsten, Asien og Latinamerika. Andre seks millioner tilfalder den danske organisation International Media Support til et projekt med at udvikle og dele erfaringer om, hvordan man bedst sikrer journalister og medier imod overgreb i samarbejde med lokale organisationer i lande, hvor journalister er mest i fare som Filippinerne, Nepal, Pakistan, Colombia og Mexico.

»Kun hvis du har frie medier, er du i stand til at forandre et samfund. For du skal kunne lægge pres på magthaverne og have en fri debat om samfundets udvikling, hvis noget skal forandre sig. Og det er da også mit indtryk, når jeg har rejst rundt i udviklingslande, hvor jeg har mødt politikere i knap så demokratiske lande, hvor jeg har kunnet høre på dem, hvor irriterede de er over medieomtale, og over, at jeg kan komme med eksempler fra medierne på, at der foregår krænkelser af menneskerettighederne«, siger Mogens Jensen.

Råb ikke for højt

Det er svært at finde noget kritisk at sige om sådan et initiativ, siger Lene Bull Christensen, lektor på Kultur- og Sprogmødestudier på Roskilde Universitet.

»Men det er jo ikke en særlig stor bevilling, og man skal være forsigtig med, hvor højt man råber om det, så måske har de allerede begået den første fodfejl«, siger Lene Bull Christensen, der indgående har beskæftiget sig med forholdene i Zimbabwe.

»Noget af det, der gør det farligt at være journalist i Afrika, Mellemøsten og Mellemamerika, er, at man også bliver vurderet på, hvem man – som det siges – er i ledtog med. Og råber vi op om, at vi støtter de her mennesker, kan de blive skudt i skoene, at de har en undergravende agenda overfor det lokale regime. Det er en strategi i flere regimer at udskrige kritikere som nogen, der er i ledtog med særligt vestlige magter og forhenværende kolonimagter«, siger hun.

Den fare erkender Mogens Jensen. Men, siger han:

»Sådan er det jo. Og det er desværre den pris, man må betale. Nogen er nødt til at stå frem. Uden dem får vi ingen forandring, og i sidste ende er det op til de mennesker selv, om de vil spille den utroligt vigtige rolle«.

At Danmark på denne måde skulle udøve kulturimperialisme og drage ud for at lære andre folkeslag, hvordan man driver presse og demokrati, afviser han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vores udgangspunkt er behovet derude, ikke hvad vi har behov for herhjemme. De her initiativer sker som altid i et samarbejde med folk på stedet. Vi kan slet ikke arbejde med den slags projekter, uden at det tager højde for den virkelighed, som de mennesker arbejder i«, siger han.

Mange veluddannede journalister ude i verden

Og spørger man ministeren, hvad han ville sige til, hvis den russiske regering gav sig til at efteruddanne danske medier og journalister i at formidle mere kritisk, lyder svaret:

»Hvis jeg selv var journalist og fik det tilbud, ville jeg betakke mig, når man ser på, hvordan mediesituationen er i Rusland. I øvrigt bliver ingen tvunget til at tage imod vores tilbud, og der er stor efterspørgsel efter de muligheder«.

KOMMENTAR

Ifølge Lene Bull Christensen er uddannelsen af kritiske journalister nu ikke i sig selv tilstrækkeligt. I et land som Zimbabwe er der mange, højtuddannede og kritiske journalister, forklarer hun.

»Men når de som eneste levevej har at arbejde på et statskontrolleret medie, hjælper det ikke meget. Der er også en underskov af internetmedier og små aviser og radiokanaler, men de er ofte drevet af ngo-penge og så blier de netop skudt i skoene, at de går andres ærinde«, forklarer hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og selv om en fri presse har stor betydning for udviklingen af demokrati, respekt for menneskerettigheder og generel udvikling af et land, er der andre forhindringer end undertrykkende regimer.

»En fri presse er ikke særlig meget værd, hvis ikke man har en befolkning som er i stand til at bruge den. Enten fordi de ikke kan læse. Eller også fordi de i erkendelse af, at de ikke kan stole på de informationer, der får fra regimet, i stedet stoler på andre netværk – uformelle sladdernetværk eller gennem arbejderbevægelser og kirker. Og om de så er troværdige, er jo et andet spørgsmål«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden