Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Journalisten Jeppe Juhl står bag flere indvandrerkritiske netmedier og stiller desuden op til Folketinget for Nye Borgerlige.
Foto: Screendump: NewSpeek.info

Journalisten Jeppe Juhl står bag flere indvandrerkritiske netmedier og stiller desuden op til Folketinget for Nye Borgerlige.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fake news?: Kontroversiel journalist står bag nyt dansk protestmedie

Journalisten Jeppe Juhl, der driver det omdiskuterede NewSpeek, står bag nyt netmedie, som beskyldes for at levere falske nyheder.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Uhyggeligt: Nordafrikaner saver finger af jøde«.

Den heftige overskrift udgør en af de første historier, som er blevet publiceret på det nystiftede medie 24nyt.dk.

Et nyt medie, som med egne ord leverer »de nyheder, som mainstream-medierne enten bort- eller nedprioriterer«.

Hjemmesiden, der er klædt i hvide og røde farver, er skabt af Jeppe Juhl - en hverken ukendt eller ukontroversiel skikkelse i dansk presse.

Jeppe Juhl har en fortid som journalist på Ekstra Bladet og står også bag det stærkt indvandrerkritiske medie NewSpeek Networks, der er blevet kaldt et bloggingunivers for »det yderste højres tosser« af debattør David Trads.

»I kan ikke selv se det, men I sidder i et kulturradikalt ekkokammer. Vores vinkling er bare den modsatte af den etablerede presses. Vi prioriterer på vores måde«.

Og et »useriøst medie« af forsker Jakob Linaa Jensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. NewSpeek Networks er desuden blevet kritiseret for ikke være tilmeldt Pressenævnet, som holder de etablerede medier i ørerne.

Jeppe Juhl kalder 24nyt.dk en »knopskydning« af NewSpeek.

»Jeg vil skabe et modspil til den etablerede presse«, siger Jeppe Juhl, der stiller op til Folketinget for Nye Borgerlige.

»I kan ikke selv se det, men I sidder i et kulturradikalt ekkokammer. Vores vinkling er bare den modsatte af den etablerede presses. Vi prioriterer på vores måde«.

Anklages for at sprede løgne

Jeppe Juhls nystartede medie møder fra noget nær første artikel kritik for at sprede løgnehistorier.

Netop historien om den jødiske mand, der ifølge overskriften på 24nyt.dk fik savet sin finger af, får medieanalytiker Jan Birkemose til at betegne 24nyt.dk som Danmarks første medie med »fake news«.

24nyt.dk henviser godt nok i historien til en artikel fra Independent, men klikker man ind på det britiske medies hjemmeside, fremgår det ingen steder, at den jødiske mand fik skåret fingeren af.

»Man prøver at få sin journalistik til at se seriøs ud ved at linke til seriøse medier, men man skriver det modsatte af det, der står på de links, som man linker til. Det er i mine øjne definitionen på falske nyheder«, siger Jan Birkemose, der har en fortid som chefredaktør på Ugebrevet A4.

»Der er ikke tvivl om, at det er et medie, som har en politisk dagsorden, som er meget indvandrerkritisk«.

Chefredaktøren for 24nyt.dk Jeppe Juhl kalder imidlertid kritikken for »uvederhæftig og komisk«.

»Kritikken er smækfyldt med fejl. Det er en nyhed, som er taget fra CNN og Jerusalem Post og The Independent. I det omfang det skal vise sig, at han ikke har fået skåret fingeren af, er det os, der har lavet den fejl, at vi har stolet på CNN og Jerusalem Post. Men det fremgår af CNN, at han angiveligt har fået skåret fingeren af«, siger Jeppe Juhl.

Men du kan vel ikke bare henvise til andre. Skal du ikke selv kunne dokumentere det, du skriver?

»Det kan du jo også sige til CNN og Jerusalem Post. Og så går vi cirkler. Begrebet fake news er misforstået. Det er ikke fake news, hvis man kommer til at lave en fejl. Men jeg har ingen grund til at tro, at han ikke har fået skåret fingeren af«, siger han.

Men, siger Jan Birkemose, det handler ikke bare om fingeren, der måske - måske ikke - er blevet savet af. Han oplever, at 24nyt.dk vildleder læserne i en række artikler.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Mit generelle billede er, at der er en del historier, som holder i byretten, men gemt blandt dem svømmer der historier rundt, som er baseret på udokumenterede og misvisende påstande«, siger han.

Historier deles af flere hundrede

Debatten om falske nyheder eksploderede efter det amerikanske valg, hvor en lang række højreradikale medier skrev og spredte løgnehistorier om de to præsidentkandidater. Historier, som ifølge kritikere var udslagsgivende for den overraskende valgsejr til Donald Trump.

Det amerikanske medie Buzzfeed fandt således mod slutningen af valgkampen frem til en mindre by i Makedonien, hvor lokale teenagere tjente penge på at fabrikere falske nyhedshistorier om valget og sprede dem på sociale medier.

De ofte kontroversielle falske afsløringer om præsidentkandidaterne skabte stor trafik og høje reklameindtægter på de falske nyhedsmediers hjemmesider.

Siden har et massivt pres hvilet på især Facebook og Google, der anklages for at medvirke til at sprede de falske nyheder. Senest har den tyske justitsminister varslet store bøder til de sociale medier, som ikke fjerner falske historier fra deres platforme.

Det nye medie 24nyt.dk har i løbet af kort tid oparbejdet en større følgerskare på netop Facebook, hvor historierne bliver delt af flere hundrede.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden