Jimmy Wales, stifteren af Wikipedia, starter et nyt medie med navnet Wikitribune. Mediet skal hente inspiration fra Wikipedia, og artiklerne skal skrives i samarbejde mellem borger-journalister og professionelle journalister.
Foto: Finn Frandsen

Jimmy Wales, stifteren af Wikipedia, starter et nyt medie med navnet Wikitribune. Mediet skal hente inspiration fra Wikipedia, og artiklerne skal skrives i samarbejde mellem borger-journalister og professionelle journalister.

Medier

Stifteren af Wikipedia starter nyt medie i kamp mod fake news

Wikitribune bliver et medie inspireret af stifterens erfaringer fra Wikipedia. Nyhederne skal laves i et fællesskab mellem 'borger-jornalister' og 'professionelle journalister'. Sympatisk, men udfordrende, siger medieforsker.

Medier

Et nyt medie vil gå til kamp mod fake news med faktabaseret nyhedsjournalistik.

Stifteren af Wikipedia, Jimmy Wales, står bag og kalder det nye medie Wikitribune for 'wiki-style news'. Her vil neutrale, faktabaserede historier blive lavet i et samarbejde mellem frivillige og professionelle journalister under sloganet »nyheder af folket for folket«.

Natten til tirsdag gik Wikitribune i gang med den crowdfunding-kampagne, som skal finansiere det nye medie. Wikitribune skal være fuldstændig fri for annoncer, fordi de gamle medier i jagten på annoncekroner har fokuseret alt for meget på antallet af klik på historier og alt for lidt på indholdet, mener Jimmy Walsh.

»Annoncebaseret finansiering har vist sig meget skadelig«, siger han.

Målet for Wikitribune er at producere historier, som brugerne er villige til at betale for, og Jimmy Wales håber at crowdfunding vil gøre det muligt at ansætte 10-20 professionelle journalister

Borger-journalister er gode til én ting, og professionelle journalister er gode til noget andet.

Skrives i fællesskab

Men det nye medie skal, inspireret af Wikipedia, fungere som et fællesskab mellem brugere og journalister. Der skal både være professionelle journalister og såkaldte ’borger-journalister’, som producerer nyheder, tjekker fakta og sikrer et fælles, neutralt sprog.

Om arbejdsfordelingen siger stifteren:

»Borger-journalister er gode til én ting, og professionelle journalister er gode til noget andet. Vi havde et møde for nylig med både professionelle journalister og frivillige. Her kastede en af de frivillige sig over FBI-dokumenter om en tidligere retssag mod Donald Trump. Men da hun havde været igennem det hele, vidste hun ikke, hvordan hun skulle komme videre, selv om hun klart fornemmede en historie. Så trådte en af journalisterne til«.

Jimmy Wales gør det dog klart, at arbejdsdelingen løbende vil blive besluttet og forandret. Det vigtige for ham er at udnytte alle de dygtige og engagerede brugere, som han har oplevet gennem Wikipedia i nyhedsproduktionen.

Brugere kan foreslå historier

Folk, der støtter det donor-finansierede medie, kan som »investorer i deres egne nyheder« også foreslå Wikitribune, hvilke historier mediet skal kigge nærmere på.

Jeg tror, at folk vil have fair og faktabaseret journalistik. Det er klart, at de vil blive sure, hvis arbejdet ikke er gjort ordentligt. Men jeg tror ikke kun, folk vil fodres med historier, de er enige i.

Jimmy Wales giver et eksempel:

»Hvis du tænker på Bitcoin-fællesskabet, så er de jo enormt passionerede og tech-interesserede. Der kunne man godt forestille sig, at de tog fat i os og sagde, at de var interesserede i en journalistisk dækning. Så kunne vi finde en journalist med de rette kompetencer, som så kunne samarbejde med dem om de relativt komplicerede historier«.

Men hvad så med den kritiske dækning af Bitcoin. Tror du Bitcoin-fællesskabet ville hjælpe journalisten med dem? Risikerer man ikke blinde vinkler?

»Jeg tror, at folk vil have fair og faktabaseret journalistik. Det er klart, at de vil blive sure, hvis arbejdet ikke er gjort ordentligt. Men jeg tror ikke kun, folk vil fodres med historier, de er enige i. Det kan jeg se på Wikipedia. Diskussionerne kan blive ophidsede, men i sidste ende er folk interesserede i at få fakta frem«.

Hvordan sikrer man den neutralitet? Hvad er den neutrale historie?

»Det er der ikke noget magisk svar på. De fleste journalister bestræber sig jo på neutralitet. Men vi er også mennesker, så det er en konstant kamp. Man må hele tiden diskutere fordomme og forudindtagethed. Vi kan se på Wikipedia, at folk hele tiden udfordrer hinanden og diskuterer. Det er en læringsproces«.

Medieforsker ser udfordringer

Medieforsker på ITU Aske Kammer kalder det nye medie et »sympatisk forsøg på inddragelse af brugerne», men ser alligevel nogle udfordringer ved Wikitribunes form.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er et meget sympatisk ideal, at alle er drevet af en lyst til sandheden. Jeg er bare ikke sikker på, at verden er sådan.

»Hvis helt almindelige mennesker uden journalistisk træning inddrages i research og udformning, kan man være bange for, at de vil kæmpe med de samme problemer, som de forsøger at kæmpe imod. Nemlig at brugere med særlige interesser kan forsøge at kapre dagsordenen og blive styrende for, hvilken sandhed der gengives« siger han.

Aske Kammer mener, at Wikitribune kan blive yderligere udfordret af at lade donorer have indflydelse på historierne.

»Det er et meget sympatisk ideal, at alle er drevet af en lyst til sandheden. Jeg er bare ikke sikker på, at verden er sådan. Mange vil have interesser i en bestemt del af sandheden, det er ikke det samme som at sige, at det er løgn. Men her med det franske valg kan Le Pens støtter formentlig være fulde af gode historier, som vil skade Macron og omvendt« siger han og understreger, at mediets finansieringsmodel og brugerinddragelse vil kræve en »stærk redaktionel styring«.

Vi vil gerne vise vores arbejde frem, så vores brugere kan dobbelttjekke informationen og for eksempel se, om citater er taget ude af kontekst.

Gennemsigtighed i højsædet

Wikitribune vil »så meget som muligt« lægge det materiale frem, som danner baggrund for mediets historier. Interviewudskrifter, lyd- og videooptagelser skal offentliggøres i deres fulde form.

»Vi vil gerne vise vores arbejde frem, så vores brugere kan dobbelttjekke informationen og for eksempel se, om citater er taget ude af kontekst. Så hvis du har et tæt fællesskab, kan brugerne hjælpe med redigeringen på den måde«, siger stifteren Jimmy Wales.

Lederen af Nieman Journalism Lab på Harvard University, Joshua Benton, tror, ifølge BBC, ikke at Wikitribune med 10-20 professionelle journalister kan rette op på nyhederne eller sætte nogen større dagsorden.

»Jeg har svært ved at se noget i den her skala udvikle sig til en stor nyhedsorganisation«, siger han.

'Ingen andre har så stor troværdighed'

BBC’s egen medieredaktør, Amol Rajan, er også i tvivl om succespotentialet i Wikitribune.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men han fremhæver, at ingen andre har så stor troværdighed i at bevise, at den folkelige visdom på nettet er stor.

»Men kan den kraft fra folkelig deltagelse, der drev et et online-leksikon også drive online-nyheder«, spørger Amol Rajan i en kommentar.

Her skriver han også, at Jimmy Walsh i sit forsøg på at redde journalistikken, giver borgerne en magt over indholdet, de aldrig har haft før. Nemlig over redaktørens ret til at bestemme, hvad der skal stå.

»Det vil nok genere mange af de gamle store i nyhedsbranchen. Men hvis manden fra Wikipedia leverer en forretningsmodel, der kan fastholde førsteklasses journalistik, så vil de sikkert også takke ham« skriver Amol Rajan.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden