0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Yuri Dyachyshyn/Ritzau Scanpix
Foto: Yuri Dyachyshyn/Ritzau Scanpix

Det er blandt andre dokumentarer, der advarer mod MFR-vacciner, som ikke længere er tilgængelige på Amazon Prime.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pludselig var de væk: Ivrig politiker får Amazon til at fjerne omdiskuterede vaccinedokumentarer

En amerikansk politiker har presset Amazon til at fjerne flere dokumentarprogrammer, der advarer forældre mod at vaccinere deres børn.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Amazon har valgt at fjerne mindst fem dokumentarer, der er kritiske over for vaccinationer, skriver flere amerikanske medier.

De fem dokumentarprogrammer, der blandt andet advarer om, at der kan være en sammenhæng mellem vacciner og autisme, astma og neurologiske skader, har længe været tilgængelige på Amazons streamingtjeneste, Amazon Prime.

Det er titler som ’We Don’t Vaccinate’, ’Shoot ’Em Up: The Truth About Vaccines’ og ’Man Made Epidemic’. Den sidste handler om, hvorvidt der er en sammenhæng mellem det stærkt stigende antal mennesker med en autismediagnose og MFR-vaccinen, altså den vaccine mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, alle får som børn. En mistanke, som en kæmpe dansk undersøgelse af 650.000 børn i denne uge igen aflivede.

Ikke desto mindre har det været budskabet i dokumentarprogrammer på Amazon Prime, som blandt andre CNN Business har omtalt. Det har fået det demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus Adam Schiff til at skrive et åbent brev til Amazons topchef, Jeff Bezos. Han kritiserer Amazon for at anbefale produkter, der afholder forældre fra at få vaccineret deres børn og dermed bidrager til den omsiggribende trend mod vacciner.

I har et ansvar

Ifølge det amerikanske medie Variety skriver Adam Schiff, at der er »tungtvejende beviser for«, at en af grundene til modstanden mod vacciner er upræcise informationer om vaccinerne på nettjenester som Amazon:

»Som verdens største onlinemarkedsplads har Amazon en unik position, når det handler om at styre forbruget«, hedder det i brevet.

Adam Schiff kritiserer samtidig Amazon for at tillade reklamer, der misinformerer om vacciner.

Amazon har ikke kommenteret eller selv meddelt, at dokumentarfilmene ville blive fjernet. Amerikanske medier kan bare konstatere, at efter medieomtalen er de ikke længere tilgængelige, og at de blev fjernet kun få timer efter Adam Schiffs åbne brev til Jeff Bezos.

Selv om dokumentarfilmene nu er fjernet fra Amazon Prime, kan fire af de fem fortsat købes i dvd-udgaver på Amazon. Ligesom der også er en del antivaccinebøger til salg på tjenesten, skriver Variety.

Adam Schiff har også henvendt sig til Google og Facebook for at høre, hvordan de vil forhindre spredningen af misinformation, der afholder forældre fra at få vaccineret deres børn.

I brevene fremhæver Adam Schiff, at der er overvældende videnskabelige og medicinske beviser for, at vaccinerne er fuldstændig sikre og samtidig effektivt forhindrer udbrud af sygdomme.

Ifølge Variety har Google-ejede YouTube meddelt, at videotjenesten ikke længere vil tillade reklamer på youtubekanaler med budskaber mod vaccinationer. Og Facebook har meddelt, at det sociale medie arbejder på at »reducere« distributionen af misinformation om sundhed.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden