0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lukningstruede DR-kanaler kan fortsætte

Politikerne redder P6 Beat og P8 Jazz, som stod til at lukke ved årets udgang. Kanalerne får 15 millioner kroner årligt i 2022-24 til at fortsætte.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Lange
Foto: Per Lange

P6 står blandt andet bag koncertrækken P6 Beat Rocker, på billedet ses Rest in Beats.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radiokanalerne P6 og P8, som stod til at lukke ved årets udgang, får 15 millioner kroner årligt i 2022-24 til at fortsætte, oplyser Kulturministeriet.

Et politisk flertal bestående af regeringen samt støttepartierne SF, Radikale Venstre og Enhedslisten er blevet enige om, at de to dab-kanaler skal fortsætte, selv om de stod til at lukke og slukke ved årets udgang.

»Ved at bevare P6 Beat og P8 Jazz skaber vi ro om miljøerne omkring alternativ rytmisk musik og jazz. Samtidig får radiolytterne fortsat glæde af en journalistisk formidling af disse genrer, der går i dybden med fortællingen om musikken og kunstnerne«, udtaler kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Kanalerne har gennem længere tid været en del af et politisk spil omkring DR’s økonomi. DR meldte i 2019 ud, at man havde planer om at lukke kanalerne. Det skete som led i en stor spareplan, der var foranlediget af den tidligere borgerlige regerings beslutning om at reducere DR’s økonomi markant.

I 2020 blev kanalerne reddet af en etårig ekstrabevilling fra tidligere kulturminister Joy Mogensen (S). Nu stod kanalerne igen til at lukke ved årsskiftet, fordi der ikke var afsat penge på regeringens finanslovsudspil til at videreføre kanalerne. Men sådan kommer det altså heller ikke til at gå denne gang.

Både Enhedslisten og Radikale Venstre hæfter sig ved, at kanalerne er reddet de kommende tre år.

»Det er så vigtigt for det danske musikliv«, siger kulturordfører Zenia Stampe (R).

Konservatives medie- og kulturordfører, Birgitte Bergman, mener til gengæld, at DR selv burde have fundet penge til at videreføre kanalerne.

»Det er dårlig prioritering af DR’s midler, at de ikke inden for deres egen ramme kan finde midlerne til P6 og P8. Tag ikke fejl – jeg ønsker disse kanaler. Men at pumpe flere midler i DR er ikke løsningen. Det er skruen uden ende«, skriver Birgitte Bergman.

En »undtagelse«

For at redde kanalerne tager regeringen og støttepartierne 15 millioner fra det såkaldte merlicensprovenu. Det er overskydende licenskroner fra 2020, som endnu ikke er fordelt.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger, at redningen af de to kanaler er en undtagelse.

»Under normale omstændigheder er det en beslutning, som ledelsen i DR disponerer over, men de to kanaler har været fanget i et efterspil af nogle besparelser, som den nuværende regering og vores parlamentariske grundlag ikke har noget ejerskabt i og ikke bakkede op om i sin tid«, siger Ane Halsboe-Jørgensen til Politiken.

I siger, I vil skabe ro om de her miljøer, men altså kun i nogle år frem. Ender det ikke bare med, at kanalerne i 2024 står i den samme situation?

»Nu sende