0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Portræt: Leonard Cohen og hans arv er et drilsk blinkende øje i orkanen

I sidste uge udkom 82-årige Leonard Cohens nye album, hvor døden spiller en stor rolle. Inden sangene udkom, udtalte Cohen, at han selv er parat til at dø. Siden har han trukket i land – det er karakteristisk for den vise, melankolske poet med den sorte humor.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kilde: Politiken

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I titelnummeret ’You Want It Darker’ på Leonard Cohens nye album kaldes der meditativt på hebraisk og engelsk: »Hineni, hineni / I’m ready, my lord«. »Her er jeg / Herre, jeg er parat« er bare et af stederne på den 82-årige jødiske canadiers nye album, hvor han med kælderdyb, mørk stemme mere messer end synger poesi fra livets yderste position.

Derude, i nærheden af døden, klinger begæret, frygten, troen, håbet, fortiden, fremtiden – alt – anderledes, end det gjorde engang. Og anmelderne er enige om, at Leonard Cohen på ’You Want It Darker’ formulerer sig om det dybsindige og ugennemtrængeligt svære stof på smukke, kloge, humoristiske og reflekterende måder. Anmeldelserne af ’You Want It Darker’ tyder på, at Cohen har givet sine fans endnu en samling af sange, som tanke og sjæl kan gå i dialog med, og hele kroppen kan synke ind i.

I Politiken skrev musikredaktør Simon Lund i sin 5-hjertede anmeldelse om grundelementerne i en udgivelse fra Cohen, at den har »et skæbnesvangert drama og underliggende mørke, der er en sikker sans for afvikling af fortællinger, en fornemmelse af en højere mening i et tilfældigt kast med livets terninger«.

Særegen sangpoet

Simon Lund fremhævede dertil »den gennemborende enkelhed«, »den velkendte sorte humor« og »resterne af en livslang brydekamp med passioneret kærlighed« som karaktertræk i sangskrivningen hos en mand, der har beskæftiget sig med dødelighed mange gange før. Men næppe nogensinde så spirituelt og konkret som på ’You Want It Darker’. Her gøres regnskaber op i uforglemmelige linjer som »I struggled with some demons – they were middle class and tame« – på dansk: »Jeg kæmpede med dæmoner – de var småborgerlige og tamme«.

LÆS SIMON LUNDS ANMELDELSE

Leonard Cohen voksede op i et kvarter beboet af Montreals højere middelklasse. Han havde lange universitetsuddannelser i litteraturvidenskab med sig fra både hjembyen og New York, han havde skrevet adskillige bøger, og han havde rundet de 33 år, inden han i 1967 gik i gang med