0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

stammefolk Arkæologer graver Roskilde-ånden op

Hvad fortæller et brugt kondom, en svensk tiøre fra 1977 og et rødt armbånd fra 1992 om Roskilde Festival?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Det er ikke til at sige, hvor gammelt det er«, siger den 31-årige arkæologistuderende Lasse Sørensen og holder en lille apoteker-plastikpose op mod lyset. I posen ligger et brugt kondom, som Lasse og hans to kolleger, Anna Beck og Laurine Albris, har fundet under en udgravning af Roskilde Festivalens campingareal.

Med støtte fra Roskilde Museum er de tre i gang med en arkæologisk undersøgelse af Danmarks største festival, og med skovle, graveskeer, målebånd og fundposer roder de rundt i den midtsjællandske dyrskueplads, hvor festivalgenerationerne siden 1970'erne har sat dybe, ildelugtende spor.

»Det er bundhamrende seriøst«, slår Lasse Sørensen fast.

»Ud over de gamle mønter og armbånd, som i sig selv fortæller en historie, har vi gennem de arkæologiske studier fundet ud af, at danskerne sviner mere end svenskerne. At Roskilde Festival ikke rydder så godt op, som den ellers har ry for, og at alle lejrene er indrettet på samme måde som fortidens bopladser med et centrum, som folk samles om. Dengang var det bålet, i dag er det ølkassen eller ghettoblasteren«, siger Lasse Sørensen.

Roskilde-urmennesket
Roskilde Festivals talsmand, Esben Danielsen, mener, at den arkæologiske undersøgelse er »fremragende«.

»Vi kan helt klart bruge de her resultater. Vi kan se, hvordan festivalen og dens gæster udvikler sig og måske endda finde ind til Roskilde-urmennesket«, siger han.

Det var oprindeligt Danmarks Radio, som fik ideen til en udgravning af Roskilde Festival, men nu er projektet overtaget af Roskilde Museum og de tre arkæologistuderende fra Københavns Universitet.

Og selv om enkelte i arkæologikredse har vrænget på næsen ad projektet, er der en ret fornuftig grund til at grave i smatten netop nu. Hvert år forsvinder nemlig en lille bid af festivalpladsen, fordi den nærliggende grusgrav vokser og æder sig ind på de grønne græsarealer.

»Det er helt normalt inden for arkæologien, at man laver den her slags undersøgelser, når områder er på vej til at forsvinde«, siger Anna Beck.

Undersøgelsen, som allerede har fået navnet ROM 1655 Roskilde Festival 2006 og en accepteret plads i Roskilde Museums arkiv, består af flere dele.

Den ene del er en såkaldt garbologisk un