0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Amy Harris/Ritzau Scanpix
Foto: Amy Harris/Ritzau Scanpix
Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mænd, mænd og mænd på plakaten: Britisk band nægter at spille på festivaler med skæv kønsbalance

Poprockbandet The 1975 nægter fremover at spille på festivaler, der ikke har gjort noget drastisk ved ligestillingsspørgsmålet. Der skal flere kvinder og nonbinære musikere på scenerne, lyder argumentet.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvis der ikke er kønsbalance på scenerne, vælger det populære britiske poprockband The 1975 fremover en festival fra.

Sådan lyder det fra bandets forsanger, Matthew Healy, i The Guardian efter en debat om musikfestivalerne i Reading og Leeds til sommer. Festivalerne har også i år stærk overvægt af mandlige musikere på scenerne. 20 ud af 91 optrædende i det foreløbige program er kvinder, og på hovedscenen er det kun 3 ud af 18.

Det har fået The Guardians kvindelige musikredaktør, Laura Snapes, til at efterlyse bands, som vil bruge deres stemme og deres gennemslagskraft til at sige fra. Bandene kan stille en betingelse i deres kontrakter om, at de kun optræder, hvis en bestemt procentdel af optrædende, optimalt 50 procent, er kvinder og nonbinære musikere, har hun foreslået, og Matthew Healy bakker op.

»Regn med, at jeg skriver under på sådan en kontrakt«, har han skrevet som indlæg i debatten.

Bandet har modtaget Brit Awards og andre priser og er populære, og de festivaler, bandet allerede har skrevet kontrakt med, optræder de på for ikke at skuffe fans. Men fremover vil bandet stille kravet om balance, uden dog at specificere hvilken eventuelle procentsats bandet vil forlange for at stille op. Med kravet om flere kvinder og nonbinære på scenerne mener Matthew Healy, at han og andre mandlige musikere kan spille en rolle i kønskampen om ligestilling.

»Jeg er sikker på, at mine agenter skider grønne grise lige nu, men tiden er inde, til at mænd handler og ikke bare snakker«, har forsangeren sagt.

Festivalerne i Reading og Leeds, der finder sted i en augustweekend hvert år, har tidligere hjulpet The 1975 med at agere mere miljøvenligt på blandt andet deres endagsfestival i Finsbury Park i London, noterer Healy. Hvis de kan tænke stort og ikkekommercielt, når det gælder bæredygtighed, må de også kunne gøre det, når det kommer til spørgsmålet om ubalance, ræsonnerer han.

Også herhjemme har festivalerne overvægt af mandlige artister. Roskilde Festival pointerer på sin hjemmeside, at underrepræsentationen afspejler, at de fleste professionelle musikere er mænd, ikke mindst inden for genrer som punk og metal. Men det er et problem, medgiver Roskilde Festival:

»Når kønsfordelingen i musikbranchen ikke afspejler befolkningens sammensætning, går vi glip af fremtidens talenter«, lyder argumentationen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden