Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Test. Moshing er bestemt ikke for svage sjæle.
Foto: Daniel Hjorth

Test. Moshing er bestemt ikke for svage sjæle.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sommeren over indfanger Politikens fotografer byens kroppe

Tag på mandomsprøve i pitten på Roskilde Festival

Moshing er et yderst kendt fænomen til hårde rockkoncerter.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tubonegro hedder punkrock-bandet, der spiller på Roskilde Festivalens Orange Scene bagved de to unge herrer på billedet.

Bandet er norsk, og det er herren med de nedadvendte mundvige også. Hvis du synes, han ligner en, der er på vej til at slå fyren med Motörhead-T-shirten i festivalsmatten, kan du godt tro om igen. De danser nemlig.

LÆS OGSÅ

Moshing eller slamdance er et kendt fænomen ved både punk- og heavy metal-koncerter, også under Roskilde Festivalen.

Trinene, hvis man kan kalde dem det, er enkle: Stil dig allerforrest foran scenen i det, der kaldes pitten, og få så meget kropskontakt med de omkringstående som muligt.

Ingen bliver sure
Start med at hoppe og ned på stedet, og begynd så at støde aggressivt ind i dine sidemænd. Vil du brillere, kan du ledsage trinene med at starte en crowdsurfing, hvor du i samarbejde med dine neandertaler-dansende kumpaner bærer andre tilskuere op i strakte arme, så de surfer på folkemængden til de bankende toner fra scenen.

Heavy metal-ritualet er blevet beskyldt for at være årsag til en række tragiske ulykker, hvor folk er kommet til skade eller har mistet livet ved rockkoncerter

Eller endnu mere raffineret: Lav den såkaldte wall of death – dødsmuren – hvor tilskuermængden splitter sig på midten, og efter en nedtælling, der typisk foretages af bandet på scenen, løber frontalt ind i hinanden i et gigantisk massesammenstød.

Og bare rolig, der er ingen, der bliver sure. Som for herrerne her er det hele for sjov, de passer på hinanden i en dansant manddomsprøve, der matcher de tunge toner væsentlige bedre, end en wienervals ville gøre.

Forbud

For nylig fandt forskere fra Cornell University i New York via videoklip ud af, at moshere bevæger som gasmolekyler, der følger den såkaldte Maxwell-Boltzmann-fordelingslov, som handler om, hvordan partikler i en gas bevæger sig halvpaniske i et klart defineret mønster.

LÆS OGSÅ

Naturligvis er det ikke alle, der bryder sig om den hårdtslåenede dans. Heavy metal-ritualet er blevet beskyldt for at være årsag til en række tragiske ulykker, hvor folk er kommet til skade eller har mistet livet ved rockkoncerter.

Derfor har flere bands også direkte frabedt sig moshing blandt publikum.

På Roskilde Festival har man siden ulykken i 2000, hvor ni personer mistede livet efter en koncert med rockgruppen Pearl Jam, haft forbud mod crowdsurfing.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden