Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
festivalgæst. Lua Zhou har ikke noget problem med, at folk tisser over det hele på Roskilde Festival. » Så slipper i det hele lidt i en uge om året. Det synes jeg er fint nok«.
Foto: PETER KLINT

festivalgæst. Lua Zhou har ikke noget problem med, at folk tisser over det hele på Roskilde Festival. » Så slipper i det hele lidt i en uge om året. Det synes jeg er fint nok«.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Kina livestreamer de direkte fra Orange Scene

Roskilde kunne godt finde sted i Beijing, siger kinesisk roskildeveteran. Bare man holder sig fra de fire T'er.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når Psyched Up Janis i dag optræder på Roskilde Festivalens Orange Scene er det ikke blot det 90'er-nostalgiske publikum foran Orange Scene, der kan se med.

Titusindvis af kinesere vil også stifte bekendtskab med Sune Rose Wagner og hans gamle gymnasieband fra Sønderborg, ligesom de kan se bl.a. Damon Albarn, Mogwai og Atomic Bomb foran skærmene på hjemmecomputerne.

Den kinesiske hjemmeside letv.com har siden 2009 livestreamet mange timers tv fra scenerne på Dyrskuepladsen til sine musikinteresserede brugere. Sidste år så 170.000 kinesere med, mens musikken spillede.

SE

Lua Zhou fra Beijing er projektleder for internetfirmaet og koordinerer det kinesiske team på stedet. Hun er efterhånden en Roskilde-veteran - årets festival er hendes femte - og elsker at komme tilbage.

Made in Roskilde

»Der er noget helt særligt ved stemningen her i Roskilde«, siger Lua, der rejser til festivaler over hele verden.

»Det er svært at sætte fingeren på, men noget med historien og atmosfæren. Folk har den samme afslappede indstilling, som man bliver en del af. Jeg kan måske bedst illustrere det med min veninde, der ellers aldrig drikker øl, når vi er på festival. Hun slår sig altid løs her. 'Det giver mening at drikke sig fuld i Roskilde'«, siger hun«

- Hvorfor I alverden sender en kinesisk hjemmeside fra koncert med et dansk 90'er band på en festival på den anden side af kloden?

»Ha ha. Vores brugere er meget interesserede i moderne musik, så det er mest de internationale bands, vi kan få aftaler med, vi sender. Vi sender Psyched Up Janis på grund af The Raveonettes [som Sune Wagner også er forsanger i], der er meget populært i Kina og giver koncerter i fem byer til efteråret«.

- Men hvorfor lige Roskilde? Der er jo mange andre festivaler rundt omkring?

»For at være helt ærlig forsøgte vi også andre festivaler, men de har ofte aftaler med andre tv-selskaber. Men vi er blevet utroligt glade for vores samarbejde med Roskilde. Dels fordi de er utroligt professionelle at arbejde sammen med, og dels fordi kvaliteten af deres tv-optagelser, er utrolig høj«.

LÆS BLOG

- Hvordan er Roskilde forskellig fra en kinesisk musikfestival?

»Vi har masser af festivaler med traditionel kinesisk musik, men rock- og popfestivaler er et ret nyt fænomen. Der er ikke den samme historie endnu, men det er på vej. Hvert år, når vi er her, møder vi til alle metal-koncerterne sådan en lille familie, der står sammen. De har et lille flag, hvor der står 'made in Roskilde'. Familien er rent fysisk skabt på Roskilde - det er ret fint«, fniser den kinesiske kvinde i slutningen af 20'erne.

Folkemusiker på smatten

Foto: KLINT PETER

Udover livesendinger sender letv.com hvert år en kinesisk musiker til Roskilde for at rapportere fra lejrlivet. I år er det den enormt populære folkemusiker Song Dong Ye, der har kæmpet sig gennem ølstafetter og technofester på Smatten.

- Der er jo meget druk og hash og fri sex ude på campingområdet. Hvordan bliver det modtaget i Kina?

»Den del er egentlig ikke så forskellig fra en kinesisk festival. På vores største festival er der sådan et lille skovområde, hvor der foregår lidt af hvert. Men det er nok mere åbent her«

- Roskilde er jo også en meget politisk festival. I år kom russiske Pussy Riot for eksempel. Kunne de komme til en kinesisk festival?

»Selve musikken ville ikke være et problem. Men det kan være, at de skulle ændre noget i nogle tekster. Man kan faktisk ret meget i musikken, så længe man holder sig fra de fire T'er: Tiananmen, Tibet, Taiwan og tits [bryster, red]«.

LÆS REPORTAGE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Død fyr på plakaten

- Du er jo ved at være Roskilde-veteran. Hvad er dit bedste minde fra festivalen?

»For nogle år siden gik en flok fyre rundt med et billede til alle koncerterne. Jeg troede, at det måske var en dansk musiker, der var på billedet. Men de fortalte mig, at det var deres kammerat, de altid gik til festival med, som var død kort forinden. Men han skulle alligevel med til festival. Det var utroligt rørende«.

- Hvad er så det værste ved Roskilde?

»Hmmm... Det ved jeg ikke...«

- Der er jo f.eks. mange, der synes at der bliver tisset over det hele...

»Arh, det synes jeg ikke er så slemt. Og det hører lidt med, ikke? Danskerne er meget kontrollerede og regelrette til hverdag. Så slipper i det hele lidt i en uge om året. Det synes jeg er fint nok«.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden