Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Slut. Roskilde Festival 2016 forløb ifølge festivalen selv »rasende godt«.
Foto: RYE SKJOLDJENSEN ANDERS

Slut. Roskilde Festival 2016 forløb ifølge festivalen selv »rasende godt«.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Roskilde gør status: I år fik vi manifesteret os som en holdningsfestival

Man skal dog ikke have en holdning til alt, understreger talskvinde Christina Bilde på spørgsmålet om eksempelvis Roskilde skal være røgfri.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 2016 blev Roskilde Festival for alvor en festival, der tager stilling og løfter blikket ud i verden, mener talskvinde Christina Bilde.

Hun er ved at gøre status. Festivalen er slut. Programmet er tømt, og festivalgæsterne har forladt markerne. Tilbage står, ifølge talskvinden, en festival, der for første gang for alvor markerede sig politisk og blev en holdningsfestival.

»Blandt andet ting som The Yes Men, Snowden-projektet og Superflex' VIP-lounge for flaskesamlere var med til at manifestere Roskilde Festival som en festival, der beskæftiger sig med omverdenen og engager sig i en dagsorden. Der synes jeg virkelig, vi kom igennem med. Vi formåede at koble vores fokus med kunst og holdninger«, siger Christina Bilde.

The Yes Men lavede en happening, hvor festivalgæsterne via falske skilte fik at vide, at der var indført en ny datapolitik, hvor alle sms'er, samtaler og billeder ville blive registreret og eventuelt delt med Roskildes samarbejdspartnere. Som en del af samarbejdet med Yes Men optrådte en skuespiller, der lignede Edward Snowden, under et debatarrangement om den nye datapolitik, hvor der til sidst blev afsløret, at det var et stunt.

Og dagen efter var den 'rigtige' Snowden igennem via et videolink til festivalens gæster.

Hvad angår Superflex' VIP-lounge var det en kommentar til de seneste års debat om pantsamlernes forhold. Kunstnergruppen havde derfor lavet særlige lounges til pantsamlerne, hvor man kunne få et hvil og en kop gratis kaffe.

Christina Bilde tilføjer, at festivalen i øvrigt efter hendes mening er forløbet »rasende godt«.

»Jeg er tilfreds«, lyder det.

Flere holdninger end normalt

Det samme er Roskilde Festivals programchef Anders Wahrén.

De »mange holdninger« er også det første, han nævner, da han bliver spurgt, hvad der har kendetegnet Roskilde Festival 2016.

»Der var både åbningsshowet på Orange, Snowden og undervejs er der flere kunstnere end normalt, der har udtrykt holdninger til, hvad der sker ude i verden«, siger Anders Wahrén - åbningskoncerten var i år en gruppe syriske musikere sammen med Damon Albarns projekt Africa Express og altså en kommentar til krigen i Syrien.

De koncerter, der i dag fylder mest hos Anders Wahren, er koncerterne med PJ Harvey og Neil Young. Også Christina Bilde nævner PJ Harvey som den musikalske oplevelse, hun vil huske 2016 for. Ligesom Neil Young-koncerten var det en koncert, som Politikens anmelder Kim Skotte også var helt eksalteret over. Han gav begge kunstnere 6 ud af 6 hjerter i sine anmeldelser.

LÆS ANMELDELSE

LÆS ANMELDELSE

I den anden ende af skalaen ligger koncerten med Red Hot Chili Peppers. Koncerten blev så ringe anmeldt, at det blev til en historie hos flere medier. Men Anders Wahrén fortryder ikke bookingen, som han finder velvalgt.

LÆS ANMELDELSE

»Jeg synes stadig, det var en korrekt booking. Der var rigtig mange gæster, der ikke havde set dem før. Vi booker ikke musikken til anmelderne. Vi booker til gæsterne. Og der vil altid være folk, der har syntes, en koncert var kedelig«, siger han.

Ikke en holdning til alt

Det er selvsagt ikke kun Roskilde Festival, der har holdninger.

Som sædvanlig har der også været holdninger om Roskilde Festival, som der er blevet sat fokus på under festivalen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Blandt andet har Politiken beskrevet, hvordan stoffer som vanligt er at finde på festivalpladsen. Og eksperter har efterlyst, at Roskilde Festival skrider til handling og i det mindste giver gæsterne mulighed for at teste, hvorvidt deres stoffer er rene, når det er umuligt at udrydde stofferne på festivalen.

Ikke overraskende tager Christina Bilde afstand for stoffer - det har Roskilde Festival gjort igen og igen og igen gennem årene på alt fra bannere og i reklamer til i interviews.

Når det gælder cigaretter på festivalen, som formanden for Vidensråd for Forebyggelse i år har sat fokus på i et debatindlæg, behøver Roskilde Festival dog umiddelbart ikke at have en holdning, lyder det fra Christina Bilde.

LÆS INDLÆG

»For det første køber jeg ikke præmissen om, at cigaretsalg er mere synligt hos os end på andre festivaler. Roskilde Festival er en festkultur, og jeg er ikke enig i, at vi skaber nye rygere på festivalen ved at sælge cigaretter«, siger Christina Bilde.

»For det andet skal vi også passe på, at vi ikke har en holdning til alt. Også selv om vi gerne vil være en holdningsfestival«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden