Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
NARKOTIKA. Torsdag testede Politiken stoffer på Roskilde Festival. Læs om det i artiklen: Politiken tester stoffer på Roskilde.
Foto: Cecilie Patscheider

NARKOTIKA. Torsdag testede Politiken stoffer på Roskilde Festival. Læs om det i artiklen: Politiken tester stoffer på Roskilde.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Roskilde Festival afviser at teste gæsternes narkotika

Det er ikke festivalens opgave at teste stoffer på Roskilde, mener sikkerhedschef.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Roskilde Festival vil ikke give festivalgængere mulighed for at få testet indholdet af narkotika. Det siger festivalens sikkerhedschef, Morten Therkildsen.

Flere udenlandske festivaler tilbyder ellers gæsterne at teste deres stoffer, når de ankommer, selv om stofferne er ulovlige.

Og til Poltiken har en række eksperter udtalt, at gæsterne bør have mulighed for at få indholdet testet, fordi stofferne ofte er blandet med tilsætningsstoffer, som kan give alvorlig sygdom.

Hvad siger I på Roskilde Festival til idéen om at have nogle informationstelte, hvor festivalgæsterne kan få testet indholdet af deres stoffer, Morten Therkildsen?

»Som udgangspunkt synes jeg ikke, at det er en god idé. Jeg synes ikke, at det er vores arbejde at teste stoffer«.

Hvorfor ikke?

»Jeg er bekymret for, om vi blåstempler, at unge mennesker tager stoffer, hvis vi tilbyder en test. Og tænk nu, hvis vi giver dem et forkert svar, og der sker noget med dem. Så har vi både et moralsk og et juridisk problem«.

Jeg har ikke nok viden til at sige, om det er en god idé at teste stoffer. Og jeg ved ikke, om de her test er sikre nok


De fleste stoffer er blandet op med noget, der kan være farligt og gøre brugeren af stoffer alvorlig syg, og det hænder, at stofbrugerne står med et andet stof i hænderne, end de troede, de havde købt. Kan du se en idé i at, at de kan få tjekket indholdet af deres stoffer?

»Det er en god idé at informere folk om, hvad stoffer er og gør. Og det gør vi allerede med vores social workers, som går rundt og snakker med gæsterne om blandt andet stoffer. Jeg har ikke nok viden til at sige, om det er en god idé at teste stoffer. Og jeg ved ikke, om de her test er sikre nok«.

Testsættene bliver af eksperter vurderet til at være meget sikre. Vil I gøre det, hvis I kan få nogle 100 procent sikre testsæt?

»Det kan jeg ikke svare på. Vores klare budskab er, at folk hellere skal lade være med at tage stofferne, ligesom vi også fortæller gæsterne på alle storskærme inden koncerter og på bannere rundt omkring«.

Både eksperter og brugerne af stoffer siger, at det ikke hjælper meget at få at vide, at man ikke skal tage stoffer. De tager dem alligevel. Til gengæld har de brug for at vide, hvad der er i, så de ikke bliver syge af det, siger de. Er det tilstrækkeligt med oplysningskampagner?

»Vi anerkender, at stoffer fylder noget i nattelivet generelt. Om det så fylder mere på festivalen end i nattelivet, kan jeg ikke sige. Vi har ikke kun Against Drugs-kampagnen. Vi har som nævnt også vores social workers, som går rundt og opsøger gæsterne og råder dem til at lade være med at tage stoffer. De har gæsternes fortrolighed og har enormt meget viden om stoffer«.

Hvad kan social workers gøre i forhold til brugere med stoffer?

»De kan vejlede folk i, hvad det er for et type stof, de står med i hånden, og hvilken effekt det har. De kan tage en snak med gæsterne om, hvor de har købt deres stoffer, om de stoler på sælgeren, og om det er første gang, de skal tage stofferne. Hvis de vælger at tage stofferne alligevel, kan social workers give dem nogle råd til, hvordan de kan gøre det, for eksempel at de ikke tager en masse på én gang«.

Du siger, at de kan vejlede folk i, hvilken effekt det pågældende stof vil have. Eksperterne siger det modsatte; Man kan netop ikke forudse effekten, fordi stoffer ikke har en indholdsdeklaration og typisk er blandet med alt muligt. Hvordan kan social workers kende effekten?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det kan de selvfølgelig heller ikke hundrede procent. De kan fortælle, hvilke reaktioner man typisk får af forskellige stoftyper. Men helt ærligt, så synes jeg ikke, at det er vores ansvar at give gæsterne viden om deres stoffer«.

Hvem har ansvaret for gæsternes sikkerhed i forhold til stoffer her på festivalen?

»Det er gæstens ansvar, hvis der sker noget med dem, når de tager stoffer. For det er gæsten, der har taget stofferne, velvidende at det er ulovligt«.

Så du mener ikke, at I - som en af verdens største festivaler - har et ansvar for, at gæsterne ikke bliver syge af at tage stoffer her?

»Nej, vi har ansvaret for, at vores beredskab fungerer, og at alting kører, som det skal«.

Hvorfor mener I egentlig, at stoffer på festivalen er et problem?

»For det første fordi det er ulovligt. Det har nogle, der er klogere end mig, vedtaget. Og fordi nogle stoffer kan være livsfarlige, og hvis man ikke ved, hvad man tager, eller hvordan man tager det, er det livsfarligt. Vi vil jo gerne have folk ordentligt hjem«.

Det er netop her, indholdstest kan være en hjælp for festivalgæsterne. De kan både vise, hvilken type stof det er, og hvad der er blandet i. Kan du sige med sikkerhed, at I ikke kommer til at tilbyde den slags test i fremtiden?

»Vi vil ikke overtage gæsternes ansvar, og på nuværende tidspunkt vil vi ikke gøre det. Men tilgangen til- og arbejdet med stoffer udvikler sig hele tiden, og eksperterne er meget velkommen til at kontakte os, hvis de har en god idé. Vi tager det her emne meget seriøst, så hvis vi kan blive dygtigere og klogere, vil vi meget gerne tale med dem«.

Når festivalgæster kan få testet deres stoffer på nogle af de udenlandske festivaler, er det typisk en organisation, der står for at gøre det. Kunne I være åbne for et lignende samarbejde, så det ikke er jer, der skal give resultaterne?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det kan jeg ikke svare på. Men jeg vil ikke afvise at mødes med en organisation og tage en snak om det«.

Vil du selv gøre noget for at undersøge det her nærmere og få noget mere viden om det?

»Ja, for jeg synes helt sikkert, at det lyder interessant. Jeg vil tage fat i de festivaler, der har erfaring med at teste gæsternes stoffer, og høre, hvordan de arbejder med de problemstillinger, det eventuelt giver«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden