Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard

Anna Deelman.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I venteområdet med Anna til årets Roskilde: Mudder og mascara i skøn forening

Lørdag eftermiddag åbner Dyrskuepladsen i Roskilde for endnu en omgang Roskilde Festival. Men venteområdet er allerede tæt pakket af spændte gæster. For man skal ikke være sløv i optrækket, hvis man vil have fingrene i den helt rigtige teltplads.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hun har lagt foundation og blush på kinderne. Nu mangler hun bare at farve øjenvipperne sorte. Hun dykker ned i den fugtige taske og finder en mascara frem. Håret er flettet i lange lyse fletninger. Ovenpå hovedet sidder en krans lavet af orange stofblomster. Hendes øjne er rettet mod det lille sammenklappelige spejl  i hendes hånd. Og ikke på de mange hundrede mennesker, der omgiver hende.

Anna Deelman sidder i venteområdet til dette års Roskilde Festival. Omgivet af parasoller, folk i gummistøvler, festivalstole og højt humør retter hun på makeuppen. Hun og tre af hendes venner har været her i 32 timer.

»Vi sidder her, fordi vi skal ligge i L. Hvis man skal på festival, skal man have den fulde oplevelse. L er the shit. Der er god musik over det hele, og man bliver vækket af det midt om natten. Der er teknomusik til den ene side, og Michael Jackson til den anden. Det er fedt«, siger den 17-årige festivalgæst.

Ét område er mest populært

Venteområdet er en slags kø til køen. Her venter man på at blive lukket ind i selve festivalkøen. Det skete klokken 16 i dag, fredag.

Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard

Lørdag klokken 16 går det først rigtigt løs. Her vil spændingen blive forløst, når de tusinder af festivalgæster sætter i spurt ind på campingområdet for at få netop den plads, de har udset sig. For Roskilde Festival er delt op i områder med hver deres bogstav. Og nogle områder er mere populære end andre. Derfor er det en fordel, hvis man er tidligt ude.

Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard

Fra et anlæg i Anna Deelman og vennernes nabolejr pumper MC Hammer ud af højttalerne. Her i venteområde øst sidder folk i små lejre, tæt op ad hinanden i deres grønne og blå campingstole. Og nogle har siddet her meget længe. Blandt de gæster, Politiken taler med, er L det mest populære område. Og for at få en plads der, skal man have en god portion tålmodighed.

Kreativ i ventetiden

Og det har 27 årige Allan Petersen. Han har været her siden mandag -  og sammen med sine venner sidder han allerforrest i køen.

»Vi skal have en god plads. Vi skal ligge i L101. Det er den, vi går efter. Vi har et anlæg, der er større end den hvide varevogn, der holder ovre på p-pladsen, så vi skal helst have en plads, der er stor nok til, at det kan være der.«.

Det er 12. gang, 27-årige Allan Petersen er på Roskilde Festival, og han har ikke noget imod komme nogle dage tidligere, hvis det betyder, at han kan få den helt rigtige plads.

Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard

Men hvis al ventetiden ikke skal gå med at drikke øl, gælder det om at være kreativ.

»I går prøvede vi at fange måger med en snor og en pløk og noget madding på. Men vi fangede sgu ikke nogen. Så fik vi stegt flæsk i stedet for. Det blev leveret af en fra lejrens mor«, siger Allan Petersen.

Himlen over festivalens venteområde har længe været dækket af grå skyer. Nu begynder der så småt at gå hul på dem, og regnen daler ned over de mange tålmodige gæster. Rundt omkring går de små lejre i gang med at folde deres medbragte presenninger ud over pakkenellikerne, så de ikke bliver gennemblødte.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard

Halvanden times søvn

Men himlens unoder går bestemt ikke ud over stemningen. Langt oppe i køen sidder Casper Christensen og hans venner. Eller. Han sidder faktisk ikke. Han står op. Og er i fuld gang med at tømme den hjemmelavede ølbong, som består af en tragt og et gennemsigtigt platikrør. På omkring fire sekunder. Mere skal der ikke til for at tømme det lange gennemsigtige plastikrør for øl. Den 19-årige Casper Christensen får hjælp af vennerne til at fylde en dåseøl i den røde tragt for enden af plastikrøret.

Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard

»Vi er 35 drenge, så vi sidder her på skift. Det bliver man nødt til. Man har brug for noget mad og noget søvn. Jeg har for eksempel kun sovet halvanden time i nat.«

Han og vennerne har på skift siddet i venteområdet siden tirsdag. Ventetiden er hovedsageligt blevet slået ihjel med at tømme de kolde, grønne dåser. Men selv om humøret er højt, indrømmer drengene, at ventetiden godt kan være lidt hård sommetider.

Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard

»Det var fandeme koldt i nat. Det regnede så meget, at vi måtte stå og trykke på presenningen hele natten for, at det hele ikke skulle brase sammen«, siger han.

»Men det er bedre, at det kommer nu end på selve festivalen.«

Og særligt to ting gør ventetiden lidt mere udholdelig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi ved, at der er mad og øl derinde, og så er det ikke så slemt at sidde her og vente«.

Casper og hans venner skal også bo i L, som ser ud til at være klart det mest eftertragtede område -  og også grunden til at mange af gæsterne allerede har siddet her i flere dage.

Hvis man er sløv i optrækket, kan man nemlig risikere at få en af de pladser, der enten ligger langt væk fra festivalens scener, eller som f.eks. ligger nede i en dal. Og så kan det godt blive en meget lang og ikke mindst våd festival, hvis vejrgudernes humør ikke bliver bedre, når festivalen går løs lørdag klokken 16.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden