Peter Zandersen som Thummelumsen, der så gerne vil accepteres, og Tom Jensen som Knagsted, der spiller med øjenbrynene.

Peter Zandersen som Thummelumsen, der så gerne vil accepteres, og Tom Jensen som Knagsted, der spiller med øjenbrynene.

Teateranmeldelser

Som farce går Gustav Wieds klassiker rent hjem

Nørrebro Teater går med sin opsætning af ’Livsens ondskab’ efter en ikke-kompromitteret folkelighed – og finder den.

Teateranmeldelser
FOR ABONNENTER

Den lille provinsby er som en skolegård. Er man en af de kiksede, er der aldrig plads på bænken. Uanset hvor mange eller hvor få der sidder på den. Den erfaring indkasserer den skævt byggede Thummelumsen i første scene af Nørrebro Teaters dramatisering af Gustav Wieds ’Livsens ondskab’.

Men ak, den bette Emanuel Thomsen hverken kan eller vil fatte pointen. En social stræber er født. Som aldrig nogensinde vil opnå hverken de fines eller de fattigfines respekt eller accept, uanset hvor højt på fædrenegårdens stråtag han måtte ende med at kunne sætte sig.

På scenen vil man hellere fremvise sine pointer end forklare dem, men resultatet kan blive paradoksalt. Som når man hjertens gerne vil vise, at noget gammelt stads er relevant for nutidens publikum, og derfor godt lige vil starte med at slå fast, at fællesskabet i vore dages samfund ej heller er inkluderende. At vi 118 år efter ’Livsens ondskab’, hvis vi bliver klædt af til undertøjet, ikke er et hak bedre end datidens provinsielle småborgerskab, hvor man snobbede op og hakkede ned som i en opblæst hønsegård.

Hvilket sådan set er et såre moralsk og idealistisk anslag til et stykke, der med toldkontrollør Knagsted som Wieds talerør påpeger, at alle former for idealisme og moral er sådan en slags små lune hundehvalpe, som de fleste mennesker er svage nok til at have brug for at varme sig ved i livets rå jammerdal. Hvor mennesker nu engang er, som mennesker er, og gør, som mennesker gør.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce