Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fantasifuldt. Book of Unwritten Tales sprudler af adventure-stemning og så er fortællingen så tilpas skør og dragende, at man ikke slipper spillet igen.

Fantasifuldt. Book of Unwritten Tales sprudler af adventure-stemning og så er fortællingen så tilpas skør og dragende, at man ikke slipper spillet igen.

Spil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fantastisk eventyrfærd jammer over Ringenes Herre

En fængende fortælling og intelligent brug af genrens klichéer gør 'Book of Unwritten Tales' til en sand juvel af et adventurespil.

Spil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

At spille 'Book of Unwritten Tales' føles ligesom at komme hjem efter en lang rejse.

Endelig møder man noget velkendt, noget varmt og trygt; noget, der føles, som om det hele tiden har boet inde i en.

'Book of Unwritten Tales' er et 'old school' point and click-adventure-spil, altså et eventyrspil hvor man afsøger universet med musen, kombinerer objekter og i det hele taget løser gåder for at drive fortællingen fremad. Et spil, der forsøger at tage arven op efter legendariske klassikere som The Secret of Money Island (1990), Maniac Mansion (1987) og i nyere tid eksempelvis Gemini Rue (2011).

LÆS ANMELDELSEN

Eventyrspillet er en af computerspillets mest litterære genrer, hvor fortælling, figurer og dramaturgi virkelig er afgørende for spillets vellykkethed, og hvor en god manuskriptforfatter er en altafgørende.

Leg med klicheer
'Book of Unwritten Tales' foregår i et magisk land, hvor onde kræfter kæmper mod de gode, hvilket de efterhånden har gjort temmelig længe. I dette land modtager en ung, uerfaren dværg en magisk ring af en gammel troldmand, og en smuk elverpige befinder sig pludselig i en skæbnesvanger situation.

Lyder det bekendt? I høj grad. Men er der noget 'Book of Unwritten Tales' er konstant bevidst om, er det alle de eventyrlige fortællinger og universer, der er kommet før dette spil.

Således refereres der i en uendelighed til alt fra 'Ringenes Herre' over 'Indiana Jones' og hen til 'Apocalypse Now'. Det vellykkede i alle disse referencer er dog, at det sker med et intelligent glimt i øjet og en fin brug af ironi.

LÆS TJEKKET

'Book of Unwritten Tales' er alle genrens klicheer bevidst og formår derfor at bruge dem på konstruktiv vis - eksempelvist når spillet gør grin med dværge og deres nærmest maniske besættelse af tallet syv. Og det er netop denne kantede og til tider sorte humor, der holder spilleren fanget ligesom det originale persongalleri som en små-paranoid dværg-bedstefar og en kradsbørstig zombie-boss.

Klik, klik, klik
Disse elementer er da også nødvendige for ikke at blive drevet til vanvid af alt klikkeriet. Det er måske genrens dilemma par excellence, at uanset hvor god en fortælling og hvor dragende figurene er, udmønter spil i denne genre sig ofte i vanvittig megen klikken rundt med musen. Især når man sidder fast i gåderne, og det gør man ofte, for det er ikke noget let spil, så man får tit trang til blot at klikke på alt og alle i håb om at finde en løsning.

LÆS ANMELDELSEN

Heldigvis kan man ikke undgå at blive fanget af stemningen. Universet blander på vellykket vis det eventyrlige med en mekanisk dimension, der vækker minder om retro-science-fiction, hvor tandhjul, håndtag og mærkelige anordninger har mere vægt end moderne teknologi. Al denne mekanik har naturligvis ofte en plads i de mange gåder, der vitterligt er godt udtænkt, men også vil frustrere den knap så garvede adventure-kender.

Godt design

Skaberne bag 'Book of Unwritten Tales' har på kløgtig vis også indrettet historien sådan, at flere hovedpersoner bringes i spil. Muligheden for at spille forskellige figurer er med til at sikre en nødvendighed variation, ligesom de bidrager til gådernes kompleksitet, da man enkelte gange skal kombinere deres evner for at løse en gåde.

Visuelt er spillet en sand fryd. Her er ingen ikoner, så hele skærmbilledet er helliget universet, og også stemmerne gør det godt. De er varierede, meget udtryksfulde og så forskelligartede, at vi både hører irsk, skotsk, høj-engelsk og amerikansk undervejs på eventyrfærden.

Har du længe ærgret dig over det pauvre udvalg af gedigne eventyrspil, er 'Book of Unwritten Tales' svaret på dine bønner. Og kender du ikke til genren i forvejen, er spillet et fantastisk fantasifyldt sted at starte.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden