Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Rustikt. Ny restaurant på Griffenfeldsgade byder på mad lavet fra bunden.

Rustikt. Ny restaurant på Griffenfeldsgade byder på mad lavet fra bunden.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fire unge kvinder åbner italiensk restaurant i 'Lille Afrika'

Spiseri er navnet på nyt spisested med masser af fællesskab og kageorgier.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alene det, at de er fire unge kvinder, som sammen har valgt at åbne en restaurant, gør, at de skiller sig ud.

Men Nina Krysiza Sørensen, Solvej Aldinger, Anna Etlar Frederiksen og Rikke Kolding Pedersens nye restaurant Spiseri kommer også til at vække opsigt i bybilledet af andre grunde.

Spisestedet, der åbnede i går og er holdt i hyggelige, hvidmalede rammer med spots i loftet, er nemlig rykket ind i Griffenfeldsgade på Nørrebro, som af mange kaldes ’Lille Afrika’.

Det skyldes, at Griffenfeldsgade huser butikker som Mama Afrika, Afro Hair Fashion, Banadir Shop og den etiopiske restaurant Addis Mesob.

Samt ikke mindst Safari Shop, der ligger i nr. 10 i gaden. Her kan man bl.a. finde hørhabitter og farvestrålende skjorter og kasketter til mændene, og sandaler, kosmetik og kjoler til kvinderne. Baglokalet fungerer desuden som en filial af banken Western Union, så man lige kan klare sine regninger og pengeoverførsler, mens man kigger på tøj.

Åbningen var en fest
Spiseri har slået dørene op i lokalerne, hvor det store take away-sted Go Away før lå. Og det er mildt sagt til et nyt syn på gaden, at der nu vil være en italiensk restaurant side om side med frisører, der glatter hår ud med kokosolieprodukter og tilbyder at lave de såkaldte ’corn row’-fletninger eller ’braids’.

Spiseri lyder da også umiddelbart som om, at den godt kunne blive et tilløbsstykke på Indre Nørrebro.

De fire unge kvinder, der alle tidligere har arbejdet på den gode restaurant Famo, som har været en af de fremmeste spisesteder herhjemme udi det italienske køkken, vil servere antipasti til 50-70 kr., forretter til 65-90 kr. og hovedretter til 110-140 kr.

»Da vi åbnede i går, endte her med at være helt fyldt, og der var en del folk, der stod i døren, som vi desværre måtte sig nej til. Der var god stemning, og alle folk var glade«, siger Anna Etlar Frederiksen om restauranten, som ifølge de fire unge kvinder lægger vægt på god, rustik mad.

Kærlighed til Nørrebro
Spiseriet byder også på en dagens ret, »som gør det muligt at gå ud at spise og drikke et glas vin uden at konsultere sin bankrådgiver først«, som ejerne siger det.

Nina Krysiza Sørensen (køkkenchef), Solvej Aldinger, Anna Etlar Frederiksen og Rikke Kolding Pedersen er alle i tyverne. Trods deres unge alder har de alle årelang erfaring i restaurationsbranchen.

Deres nye spisested ligger overfor Folkets Park, og det er helt bevidst.

»Vi har alle en stor kærlighed til Nørrebro, hvor to af os bor. Og vi syntes, der manglede et sted som Spiseri her. Vi tog en kop kaffe i hånden og gik rundt på gaderne og da vi fandt takeaway-lokalet, havde det lige den størrelse og beliggenhed, vi havde ledt efter«, siger Anna Etlar Frederiksen, som videre fortæller, at hun og hendes medejere er blevet godt modtaget i Griffenfeldsgade:

»Vi har gjort restauranten i stand i et par måneder og brugt meget energi på at komme ind i nærmiljøet. Vi er for eksempel blevet gode venner med kiosken og grønthandleren, som vi har hjulpet med at oversætte nogle navne på nogle krydderier. Vi føler os meget velkomne«.

Diskussioner i plenum
Menuen på Spiseri er sammensat ud fra deres egen smag, og alt lige fra møbler til service er personligt udvalgt af alle de fire kvinder. På deres hjemmeside kan man læse, at Spiseri er »baseret på samvær og fællesskab«.

Det lyder næsten som et kollektiv. Har I gang i en basisgruppe?

»Vi har da nogle ideologier. Det kan godt være, det måske lyder lidt hippieagtigt, men fællesskabet er en vigtig del af processen for os. Det, at vi laver alting sammen, skaber meget af energien på stedet. For eksempel har vi taget op i plenum, hvordan listerne på klinkebordene skulle være«, siger Anna Etlar Frederiksen.

Hvordan det?

»Vi er ikke særligt fancy, men nok meget nede på jorden. Vi kan ikke finde ud af at sidde og være så skide pæne og sige alle de rigtige ting. Vi vil bare gerne være os«.

Solvejs kagebord
Tre af de fire kvinder bag Spiseri læser bl.a. til sygeplejerske og socialrådgiver ved siden af deres nye titler som restaurantindehavere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De vil dagligt tilbyde et enkelt a la carte kort og dagens ret med afsæt i det italienske køkken. Samtidig serverer restauranten specialbryg, råvarer fra danske, biodynamiske landbrug og specialimporterede oste.

Og hver søndag inviterer de indenfor til ’Solvejs kagebord’, som de kalder det.

»Både Solvej og Rikke elsker at bage kager. Hver søndag vil vi ’bage amok’, så gæsterne kan komme her og spise så meget, de kan«, siger Anna Etlar Frederiksen, der håber på, at Spiseri også fremover kommer til at have fulde huse.

»Hvis alle dage bare var som i går, så er vi glade. Men det er også vigtigt for os, at det her ikke skal blive en klassisk, pæn restaurant. Vi havde i går en fyr, der spurgte ’hvorfor er der ikke tandstikker og hvorfor har I ikke salt og peber på bordet?’ Det er et meget godt billede på, at vi gerne vil noget andet end mange andre steder«.

LÆS KOKKEHUER

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden