0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Livsfarligt: Risikable madvarer får forkert mærkning

Røget fisk og kødpålæg burde mærkes med en 'sidste anvendelses'-dato. For gammelt pålæg kan være livsfarligt, siger mikrobiolog.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
RUNE PEDERSEN
Foto: RUNE PEDERSEN

Pas på. Den røgede laks i supermarkedet kan blive hjem for skadelige bakterier, og du bør derfor ikke overskride holdbarhedsdatoen.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Fødevarer som f.eks. gravet og røget laks, rullepølse og en stribe andre kølevarer kan blive farlige, hvis de bliver for gamle. Men det kan man som forbruger ikke læse af varernes emballage.

Varerne burde nemlig stemples med en 'sidste anvendelsesdato' – den betegnelse, der viser, at fødevarerne skal smides ud, hvis datoen overskrides.

Men i stedet mærkes mange fordærvelige fødevarer konsekvent af fødevareindustrien med 'mindst holdbar til'-datoer. Det er en betegnelse, der ellers forbeholdes varer, der måske kommer til at smage grimt, men ikke bliver decideret sundhedsfarlige af at blive for gamle. Her er det op til forbrugerne og deres næser, om de har lyst til at spise varen.

Miseren skyldes, at fødevarestyrelsen hidtil har vejledt fødevarevirksomhederne om, at varer med en holdbarhed på under fem dage som udgangspunkt skal have en 'sidste anvendelsesdato', mens varer, der kan holde sig mere end fem dage, skal have en 'mindst holdbar til'-dato, der antyder, at varen ikke kan blive farlig. Den retningslinje har danske fødevareproducenter holdt sig slavisk til på alt fra mælk til rullepølse til flødeost.

Men den opdeling holder ikke, siger seniorrådgiver Jens Kirk Andersen fra Afdeling for Fødevaremikrobiologi på DTU Fødevareinstituttet.

»En røget laks kan medføre risiko for forbrugeren, når den overskrider anvendelsesdatoen, fordi der i værste tilfælde kan komme listeria i produktet. Hvis udløbsdatoen er med elastik, kan det medføre en risiko for forbrugeren«, siger han.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere