Glad. Thomas Rode vil med egne ord 'være lykkelig, hvis nogen kan få noget ud af min bog'. Du kan i de kommende dage stille ham spørgsmål om stenalderkost.
Foto: Jes Larsen

Glad. Thomas Rode vil med egne ord 'være lykkelig, hvis nogen kan få noget ud af min bog'. Du kan i de kommende dage stille ham spørgsmål om stenalderkost.

Nyt om mad

Stenalder-Thomas: Det er sværere at droppe sukkeret end smøgerne

Det kan være en udfordring at skippe sukker og stivelse, men til gengæld får du følelsen af at være på toppen, siger kogebogsaktuelle Thomas Rode.

Nyt om mad

Der går masser af mennesker rundt herhjemme, som med stjernekokken Thomas Rodes ord er 'røvhamrende trætte af ikke at være på toppen'.

MADKLUB Få Rodes stenalderkogebog som velkomstgave i Politiken Mad

Deres krop er, mener han, fuldt optaget af at bekæmpe inflammationer, der skyldes forkert kost. Og så forsvinder energien, der ellers kunne være brugt på at være en bedre partner, forælder og kollega.

»På mange måder kan vi i dag gøre, hvad vi har lyst til, men alligevel er der mange, der ikke føler, de får nok ud af deres liv«, siger Thomas Rode, køkkenchef og direktør på restaurant Kong Hans, om baggrunden for, at fænomenet stenalderkost - også kaldet palæodiæt - er slået kraftigt an i Danmark.

Ernæring som for 40.000 år siden
Rode har netop udgivet bogen 'Stenalderkost - palæoopskrifter til det moderne menneske', hvor han giver opskrifter på den mad, han selv med langt større velvære til følge har levet efter i nogle år.

Og som han mener, vores krop blev designet til at køre på for 40.000 år siden.

ANMELDELSE

I hovedtræk består den af kød, fisk, æg, nødder, frø, bær og grøntsager, der er vokset over jorden.

Men ingen stivelse såsom brød, andre kornprodukter og kartofler, ris og pasta - og ingen sukker.

Sværere end at kvitte smøgerne
»Og nej, det er ikke nemt at holde op med at spise sukker. Det er sværere end at holde op med at ryge. Men for mig gik det rimeligt hurtigt med at forholde mig til at undvære sukker og stivelse, fordi jeg fik det meget bedre«, konstaterer Thomas Rode.

Den blide start på en stenalderdiæt findes ikke rigtigt, mener kokken.

»Jeg mener, man skal tage 30 dage straight, hvor man ikke spiser mælkeprodukter, sukker, stivelse, bønner eller drikker alkohol. Få det ud af systemet! Derefter kan man prøve at spise for eksempel mælkeprodukter igen og se, hvordan ens krop reagerer«, siger han.

Selv er Thomas Rode ikke 100 procent asketisk - og det mener han heller ikke, man skal være. Er man til f.eks. til fødselsdag i familien søndag eftermiddag, er det 'ok at æde det stykke kage, hvis det er det'.

Hellere rødvin end slik

Selv har han en 10/90-procents filosofi, hvor de 10 procent er 'små huller' i diæten:

»Men så har jeg fokus på de ting, jeg vælger. Det er ikke noget med at gribe en pose matadormix eller en cola - det er for eksempel at nyde et rigtig godt glas rødvin med min hustru. Matadormixen tilfredsstiller jo ikke sensorisk. Egentlig synes jeg ikke, de megasløje ting er så svære at holde sig fra«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce