Palæo. Det er unødvendigt at droppe grove kornprodukter i maden, som fortalere for den såkaldte stenalderkost plæderer for, siger ernæringsekspert Gitte Gross.
Foto: LARS JUST

Palæo. Det er unødvendigt at droppe grove kornprodukter i maden, som fortalere for den såkaldte stenalderkost plæderer for, siger ernæringsekspert Gitte Gross.

Nyt om mad

Ernæringschef: Stenalderdiæt kan være problematisk

Den nye modediæt, stenalderkost, bandlyser alle kornprodukter.

Nyt om mad

Det moderne menneskes fordøjelsessystem er udrustet med enzymer, der sagtens kan nedbryde stivelsen fra kornprodukter.

Så der mangler belæg for stenaldermads-fortalernes påstand om, at vi ikke er indrettet til at spise for eksempel rugbrød og havregryn.

MADKLUB Bliv medlem af Politiken Madklub og få stenalderkogebogen som velkomstgave

Sådan lyder meldingen fra DTU Fødevareinstituttets ernæringschef Gitte Gross på den såkaldte Nationale Fuldkornsdag, der markeres over hele landet i dag.

Ingen fuldkorn til stenalderfolket
»Kroppen er indrettet til at udnytte alle næringsstoffer og fødevarer. Cellulose er en af de få begrænsninger. I stenalderen kunne man ikke tillade sig den luksus at udelukke dele af kosten«, siger Gitte Gross, der er uddannet bromatolog, det vil sige i levnedsmiddelvidenskab.

Hun kalder det »problematisk« og unødvendigt, at nye modediæter udelukker store grupper af bestemte fødevarer.

LÆSERNE SPØRGER

I stenalderdiæten gælder det bl.a., at man ikke spiser nogen form for stivelse og kornprodukter - heller ikke fuldkorn - fordi det ikke var tilgængeligt i jæger/samler-tiden.

Først i den såkaldte bondestenalder - i Danmark fra cirka 3.900 år før Kristi fødsel - begyndte man at dyrke jorden.

Energiudsving skal undgås
»Selvfølgelig kan man leve uden korn, man hvorfor? Det er vigtigt at spise varieret, så man får forskellige typer næringsstoffer. Og fuldkornsprodukter giver både gode næringstoffer og masser af fibre, der mætter - på en nem og billig måde«, påpeger hun.

OPSKRIFT

Kong Hans-kokken Thomas Rode, der er varm fortaler for stenalderkost og netop har udgivet en kogebog baseret på principperne, har sagt farvel til korn.

Han mener, at kornprodukter er den forkerte næring til kroppen og at f.eks. brød og havregryn er skyld i, at mange oplever voldsomme energiudsving i løbet af en dag.

Fibre giver jævn strøm
»Det kan Thomas Rode have ret i, hvis vi taler om helt hvidt brød«, siger Gitte Gross.

»Ren stivelse nedbrydes hurtigt og giver en hurtig stigning i blodsukkeret. Men groft brød med fibre er derimod med til at stabilisere blodsukkeret, fordi det nedbrydes langsomt og giver en jævn strøm af brændstof til hjernen og musklerne«, understreger hun.

OPSKRIFT

Helt overordnet mener Gitte Gross, at man skal være varsom med at konkludere, at den kost, man spiste i stenalderen, også er den bedste for nutidens mennesker:

»Der var helt forskellige livsvilkår dengang og nu, som man ikke kan sammenligne, og hvor det ikke giver mening at plukke en enkelt ting som kosten ud«, siger hun.

Bedre kost giver forandring

Men hun anerkender, at man sagtens kan opleve at få det langt bedre og føle sig friskere og fuld af energi, hvis man går over til at følge stenalderprincipperne - sådan som Thomas Rode fremstiller det i sin bog.

LÆS OGSÅ

»Hvis man tidligere har spist meget usundt, og skifter til at spise sundere og får mere motion - så er det oplagt, at man vil opnå en forbedring«, siger Gitte Gross.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden