Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: PELLE RINK
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Butikker sælger falske blåbær

De blåbær du køber i supermarkedet, er ikke de rigtige, nordiske bær. Ingen ved dog, om rigtige blåbær reelt er sundere.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De friske blåbær, som rives ned fra de danske supermarkeders hylder er ikke de vilde nordiske blåbær, som anprises i et væk for at være rige på farvestoffet anthocyaniner. I stedet for at være blå inden i, er de hvide.

Derfor burde de sælges under mærkatet »mosebøllebær« eller »amerikanske blåbær«.

Det fastslår professor og forsker i blandt andet anthocyaniner Lars Dragsted fra Københavns Universitet, skriver Børsen Fødevare Sundhed torsdag.

LÆS ARTIKEL

»Det er altså en anden frugt end den, forbrugerne normalt ville opfatte som et blåbær her til lands,« siger Lars Dragsted og understreger, at der mangler gode, sammenlignende undersøgelser af de to bær.

»Men det står helt klart, at indholdet af farvestofferne anthocyaninerne er væsentligt højere i vores blåbær end i de blåbær, forbrugerne køber i supermarkederne. De vilde nordiske blåbær har også et højt indhold af omega-3 fedtsyrer sammenlignet med anden frugt,« siger Lars Dragsted.

LÆS ARTIKEL

Han kan dog ikke sige, om de amerikanske blåbær også indeholder omega-3 fedtsyrer, som er den sunde type fedtsyrer, der i de rette mængder muligvis kan nedsætte risikoen for dannelse af blodpropper.

Mangler viden

»Vi ved jo ikke, hvad blåbær gør for sundheden. Det er der ikke en djævel, der ved, for der er meget få videnskabelige undersøgelser, der kan sige noget om det.«

LÆS ARTIKEL

Hos Forbrugerrådet kalder Camilla Udsen, forbrugerpolitisk medarbejder, det for »vildledende« at anprise blåbær-lignende bær for blåbærs i forvejen uvidenskabeligt beviste sundhedsfremmende egenskaber.

»Det er samtidigt et stort problem, at man ikke skelner mellem de rigtige blåbær og de amerikanske blåbær, som er hvide indeni. Det er også et stort problem, at nogle medieeksponerede personer anpriser og udråber en enkelt fødevare til at være en super food. Det er jo intet vidundermiddel, selvom det er sundt«, siger Camilla Udsen.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden