Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dessertorgie. Nikolaos Strangas serverede onsdag aften et aftensmåltid bestående af seks raffinerede desserter.
Foto: Birgitte Kjær

Dessertorgie. Nikolaos Strangas serverede onsdag aften et aftensmåltid bestående af seks raffinerede desserter.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dessertmester: »Jeg ææælsker harpiks«

Copenhagen Cooking-gæster fik menu udelukkende bestående af fornemme desserter.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tolv gæster sidder bænket med højhalsede glas fyldt med spumante. Der hviler en forventningsfuld stilhed over selskabet.

Om lidt skal de ind i konditor og dessertkok Nikolaos Strangas værksted og indtage en stor gourmetmenu. Ikke med kød og grønt, men udelukkende med desserter.

I anledning af Copenhagen Cooking inviterer manden med den søde tand for andet år i træk til en særlig aften for ligesindede. Der er kun plads til 12 gæster, og arrangementet blev hurtigt udsolgt.

»Jeg har en drøm om at åbne en dessertrestaurant«, fortæller værten Strangas på et dansk, der er farvet af hans græske herkomst.

Til daglig sælger han sirligt fremstillede macarons, hjemmelavede skumfiduser af hindbær og varm chokolade til kunderne i sit lille konditori på den tungt trafikerede Åboulevard ved Søerne i København.

LÆS CAFEKONTROL

Men ambitionen er at revolutionere danskernes opfattelse af kager og desserter, så vi gladeligt under os selv noget mere af alt det søde - og er villige til at betale for kvalitet.

Brûlée på granit
Inden det går op i madpolitisk peptalk føres selskabet om i værkstedet. Her er et stort træbord dækket med skinnende glas, en parade af levende lys, duftende liljer og stofservietter.

Første servering er inspireret af crème brûlée og serveres på en granitplade. Det er en fløjlsblød citrongræscreme, hvor brûléens knasende top er simuleret med ingefærcroutoner.

»Mmm, jeg går ind for prædesserter«, lyder det fra én gæst i det lille selskab. I et glas skænkes en gylden dessertvin, der smager af fersken og hyldeblomst. Alle aftenens vine er købt gennem Strangas tidligere arbejdsgiver, indehaveren af michelinrestauranten Era Ora.

LÆS ARTIKEL

Byg i boble
Mens gæsterne spiser - så langsomt, at hver mundfuld kan nydes - anrettes næste ret lige bag dem. Gennemsigtige bobler fyldes forsigtigt med en blanding af byg, granatæble, rosiner og mynte.

Gæsterne ser forundret til og prikker til den sprøde sfære med fyld. Den er papirtynd og lavet af knasende karamel. Ved siden af ligger en smule kærnemælksorbet, og de søde, syrlige og sprøde og bløde smagsoplevelser går op i en højere enhed.

Fløde kogt i en time
»Så, nu skal I have min favoritdessert, som jeg har lavet mange, mange gange på Era Ora«, lyder det fra Strangas.

Det drejer sig om pannacotta, og med spidsede ører lytter gæsterne til, hvordan han har kogt fløden ind i en hel time for at få den til at smage så intens som muligt. Sammen med sin kokkeelev anretter han de 12 tallerkener som var det kunstværker. De er over hver tallerken 10-15 gange for at tilføje en række elementer - fint chokoladepynt, en smule frugtgele, japanske shisoblade...

Imens fortæller min sidemand om dengang hun lavede haresteg ud fra Nomas store kogebog, mens gæsterne til den anden side diskuterer kvaliteten af græske restauranter i København. Aftenens otte kvinder og fire mænd, der hver har betalt 795 kroner for oplevelsen er tydeligvis gourmeter.

Faktisk var to af dem med til Strangas' dessertorgie under sidste års Copenhagen Cooking. Og måtte bare komme igen.

»Jeg er fascinieret af, hvor tæt på man kommer. Man kan jo følge, hvordan hver ret bliver til«, forklarer den ene, mens hun med en lille ske fanger sprød muscovadosukker og pannacotta.

LÆS ARTIKEL

Consommé med harpiks
En salig, afslappet stemning har bredt sig. Gæsterne skåler igen i en ny, fyldig dessertvin, der om muligt er endnu mere tungt gylden end den første.

Imens smørsteger Strangas brioche for åbent vindue på et lille blus. De små stykker brød skal udgøre bunden i den fjerde servering. Gæsterne følger med på menukortet og snakker om, hvad consommé egentlig er? Og hvordan det mon smager med harpiks i sådan én?

Strangas springer frem og forklarer: »Consomme er som en juice af jordbær, der er kogt med sukker og tilføjet lidt harpiks. Det har stået på køl natten over, så smagen kan sætte sig«.

»Ja, som kom der da lidt græsk ind i menuen«, lyder det fra en gæst, der mindes harpikssmagen fra ferier med retsina og ouzo.

LÆS REPORTAGE

Tallerknerne bæres ind og hver servering tilføjet den omtalte consommé med harpiks.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Smager det godt?«, lyder det forventningsfuldt fra Strangas, som står og tripper bag gæsterne.

»Jaaaaah!«, lyder det i kor.

Et par ekstra kander med harpikssaucen kommer på bordet, og gæsterne holder sig ikke tilbage.

Flere spørger til, hvor man skaffer harpiks, og Strangas viser en lillebitte flaske med hapiks i olieform. Købt i Grækenland for 400 kroner. På hylden har han også harpiks i pulverform.

»Jeg ææælsker harpiks«, forklarer han. Og gæsterne synes overbevist. I hvert fald skrabes tallerknerne grundigt for at få de sidste rester med.

LÆS

Cocktail og spiral
De to sidste desserter, aftenens nummer fem og seks, ledages af cocktails i stedet for dessertvine. Strangas' gode ven Martin Lyth, der tidligere har arbejdet på en række af byens gode cocktailbarer (Bar Rouge, Oak Room, Hotel 27 m.fl.) går bag disken og kreerer drinks, som matcher desserter.

Først en vodkabaseret cocktail med græsk honning, hindbær, mynte og citron, der spiller sammen med serveringen af hvid chokoladecreme og lakridsmarengs, der er pyntet med en ultrafin spiral af karamel.

»Jeg fatter altså ikke, hvordan man kan lave sådan noget«, lyder det fra en måbende gæst.

Til slut rundes den overdådige og samtidig ekstremt raffinerede menu af seks desserter af med et intens chokoladerush. Et tårn af mørk chokolade fyldt med nougatcreme med brombær syltet med estragon - og så lige en klat hasselnødsorbet på toppen.

Til finalen serverer Martin Lyth en cocktail med gin, chokoladespiritus, brombær og citron, der på forunderlig vis løfter smagsoplevelsen endnu et hak.

Gæsterne fotograferer løs med deres telefoner, og efter vin og drinks går snakken lystigt.

LÆS ARTIKEL

Klar til flere desserter

De to gæster, der var med for andet år i træk, er igen begejstrede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis du spurgte mig, om jeg ville med igen om 14 dage, ville jeg nok ikke være klar. Men én gang om året, kan man godt unde sig selv det. Så ja: hvis det er muligt, så skal vi med igen næste år«, lyder det.

»Ja, det er en gourmetoplevelse ud over alle grænser«, understreger makkeren.

Strangas går en sidste runde om bordet for at høre, hvem der vil have kaffe og te, før de sluses ud i den nomalt knap så søde virkelighed. Med på rejsen får de dog en lille æske med macarons.

Ibyen.dk var inviteret af Copenhagen Cooking.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden