Her er syv tip til den perfekte hakkebøf

Syv simple råd kan gøre bøf med løg ganske skøn.

Nyt om mad

Den er pæredansk, den er en af danske familiers yndlingsretter, men hvordan tilberedes den perfekt?

Vi har allieret os med en faglærer og en michelinkok i jagten på den bedste hakkebøf. Der viser sig at være fyldt med fedt, kogt i plastik og serveret med løg, der er præcist 10 procent brændte.

Her følger deres tip til den perfekte hakkedreng:

1. Rosa kød er okay. Indtil for nyligt anbefalede fødevaresikkerhedseksperter, at en tynd 1,5 cm hakkebøf skulle steges i 15 minutter for at være sikker. Det er opskriften på gråt, knastørt kød. Men i en hel ny vejledning fra Danish Meat Institute står der nu, at temperaturen inden i hakkebøffen blot skal op til omkring 63 grader (svag rosa). Hold temperaturen på det niveau i cirka 12 minutter (ved at lade bøffen ligge på den slukkede pande). Så er bøffen rosa og sikker.

2. Vær ikke bange. Man kan godt blive alvorlig syg af hakket oksekød, men det sker meget sjældent. Siden 2010 har myndighederne kun registeret et sygdomsudbrud, der skyldtes bakterier fra hakket oksekød. Partiet af kød var blevet solgt i forskellige detailbutikker og var inficeret med en særlig farlig coli-bakterie, der gjorde 14 mennesker syge.

3. Få friskhakket dit kød. Bland brystkød som f.eks. tværreb i det kød, du bruger til hakkebøf. Det giver en uovertruffen dybde i smagen. Udskæringer med meget fedt er bedre end udskæringer med lavt fedtindhold. Spar på fedtet en anden dag.

4. Steg ved relativ høj varme, indtil du har dannet brun stegeskorpe. Den værste katastrofe er, hvis bøffen begynder at koge i egen saft.

5. Vend bøffen. Du kan sagtens vende bøffen flere gange undervejs ifølge faglærer Benny Friis. Det fordeler væsken inde i kødet bedre og giver et jævnere resultat.

6. Brug ovnen. Skal du lave hakkebøffer til mange mennesker – f.eks. et stort middagsselskab – kan du med gavn brune bøfferne i et par minutter og bage dem færdige i ovnen ved 180 grader i 15 minutter. Det giver et jævnt og smukt resultat, kræver ikke flere pander og er nemmere at styre.

7. Kog kødet. Udstyret til at lave sousvide er faldet i pris. Den ultimative hakkebøf er vakuumeret, tilberedt i dampbad og derefter stegt. Men noget af smagen af barndom og danskhed forsvinder nok ud i kogevandet.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce