Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Katinka Hustad
Foto: Katinka Hustad

Poseindhold. Der er nyretapper, kartofler, rosenkål, æble, dild og citron i måltidsposen fra firmaet Kost – og en opskrift. Man skal selv bidrage med salt, peber og olie.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskere køber inspiration til aftensmaden i poser og kasser

Mange danskere sparer tid og prøver nye opskrifter via skræddersyede måltidskasser.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

<p> Hvad skal jeg lave? Hvordan gør man? Hvilke ingredienser er det nu? Hvad er chancen for, at Netto har det? Skyd mig bare, er det nærliggende at nå frem til. </p> <p> I mangel på inspiration til aftenens madlavning går turen gennem et supermarked på vej hjem fra arbejde med et halvhjertet håb om, at en idé vil åbenbare sig hen over kølediskene. </p> <p> Men klokken kvart over fyraften har tusind andre fortravlede kunder valgt samme taktik. Hylderne er halvtomme, hjernen er i bakgear. </p> <p> <b>LÆS ARTIKEL</b> <relation source="cci" sourceid="M7BI5QQ-20110428150114">Boom i salget af måltidskasser</relation> </p> <p> Vejen til mangt et hverdagsmåltid er brolagt med stress, jag og afgrundsdyb uopfindsomhed. Det ender oftest med at blive en uinspireret omgang baseret på, hvad supermarkedet havde stående fremme den dag, eller hvad der lå af takeaway på vejen hjem. For hvad stiller man ellers op i et arbejdsdøgn, hvor timerne i forvejen er fyldt? </p> <p> Et stigende antal danskere finder svaret i en kasse eller på bunden af en papirpose. De køber måltider, som de selv skal lave, men som er pakket for dem og måske leveret til døren med en opskrift og alle hovedingredienser til den. </p> <p> Den store spiller på markedet er Aarstiderne, som sender mere end 100.000 måltider af sted om ugen &ndash; &raquo;to gange Næstveds befolkning spiser måltidskasser en gang om ugen&laquo;, som stifteren Søren Ejlersen siger. </p> <p> <b>LÆS OGSÅ</b> <relation source="cci" sourceid="VLBA9DB-20110428150115">Gå roligt om bord i måltidskasserne</relation> </p> <p> Men også virksomheder som SuperBest, Retnemt.dk, Middagsfred og Skagenfood tilbyder færdigpakkede løsninger leveret til døren. Retnemt.dk leverer 12.000 kuverter om ugen og oplever tocifret vækst. </p> <p> <b>Vælg en pose</b><br/> I butikken Kost på Sønder Boulevard i København finder man det nyeste eksempel på markedet for færdigpakkede måltider. Her skridter Peter Nøhr Christensen hjemmevant rundt bag en buet glasdisk og hiver koteletter, grønkål og kapers ned i posen, mens han taler om bornholmske frilandsgrise og ser ud, som om han blev født iført sit fingertykke læderforklæde. </p> <p> <reference type="image" id="819253" element="part-of" source="cci" sourceid="PAA98JO/B97531345Z.1" align="right" caption="FOTO: Katinka Hustad" version="w" /></p> <p> Butikken åbnede i december, og hver uge skriver han tre retter på butikkens tavlevæg, hvor tilberedningstiden for hver ret er sat til henholdsvis 30 minutter, 60 minutter og 90 minutter. Som kunde vælger man en ret og køber dermed en pose med ingredienserne til at lave den. </p> <p> Peter Nøhr Christensen tilpasser mængderne til det nøjagtige antal personer, man laver mad til, med en pris på 45-65 kroner per person. </p> <p> Tanken er, at man slipper for at drøne rundt i en række butikker for at købe ind til det. Man undgår selv at skulle finde på en ret. Og da alt er i afmålte mængder, er man fri for madspildet med halve pakker ubrugte spinatblade, som efter lidt gemmeleg i køleskabet ender deres dage i skraldespanden. </p> <p> <b>LÆS OGSÅ</b> <relation source="cci" sourceid="G8E3US0-20120525150000">Aarstidernes boss forfører med en kartoffelpizza bagt på stenplade</relation> </p> <p> Netop det koncept har vist sig at være, hvad måltidskassernes kernepublikum efterlyser. Aarstidernes kunder fremhæver blandt andet tidsbesparelsen: </p> <p> &raquo;Det har overrasket mig rimelig pænt, hvor meget det betyder. Folk har sindssygt travlt&laquo;, siger Søren Ejlersen: </p> <p> &raquo;Folk siger og skriver til os &ndash; med et glimt i øjet &ndash; at vi har reddet deres ægteskab&laquo;. </p> <p> Lektor og ph.d. på Institut for Afsætningsøkonomi Niels Kornum, som forsker i dagligvarer og e-handel, mener, at markedets måltidskasser passer den danske forbruger perfekt: </p> <p> &raquo;De rammer lige direkte ned i den problemstilling, at forbrugerne i Danmark ikke planlægger særlig godt&laquo;, siger Niels Kornum: </p> <p> &raquo;De færreste lægger en plan på ugebasis, så man kan købe rationelt ind. De fleste har en indkøbsliste med faste ting, for eksempel køkkenrulle, og så lader de sig inspirere i butikken. Måltidskasserne hjælper os til at få lavet måltidet varieret og få inspiration&laquo;. </p> <p> <b>LÆS OGSÅ</b> <relation source="cci" sourceid="JQBFO74-20110325142000">Ny indkøbsforening køber direkte fra gårdene</relation> </p> <p> Han vurderer dog, at e-handel-markedet for dagligvarer og måltidsløsninger i øjeblikket ligger på maksimalt 1 procent af det samlede marked &ndash; men med potentiale for at vokse: </p> <p> &raquo;Der er ikke noget, der tyder på, at børnefamilierne bliver mindre fortravlede&laquo;. </p> <p> <b>Danskernes mærkelige mad</b><br/> Peter Nøhr Christensen gør dog klart, at han vil mere end blot blive den næste pandekage i stablen på dette marked. Han vil helt grundlæggende ændre danskernes madvaner. En mission, han formulerer uden antydning af overdrivelse i sin nordjyske talestrøm.<br/> <br/> &raquo;Danskerne har et mærkeligt forhold til mad&laquo;, siger han.<br/> <br/> &raquo;Der sker så meget i vores høje gastronomi for tiden, hvor vi går ud og spiser dyrt på Noma. Men der, hvor vi køber langt det meste af vores mad &ndash; i hverdagen, i supermarkedet &ndash; køber vi det billigste uden at skele til sæson eller kvalitet. Det er en gåde for mig&laquo;. </p> <p> <b>LÆS OGSÅ</b> <relation source="cci" sourceid="H9CN0S3-20111125104926">Her er de bedste supermarkeder på nettet</relation> <br/> <br/> For Peter Nøhr Christensen er en del af det uforståelige, at danskerne bruger en markant mindre del af deres indkomst på mad end i andre lande, vi normalt sammenligner os med. En undersøgelse fra Euromonitor International viste i 2007, at danskerne brugte færrest penge på fødevarer blandt 10 vesteuropæiske lande, når man tager højde for moms, afgifter og prisniveau. Franskmændene brugte 71 procent mere, og spanierne hele 93 procent mere.<br/> <reference type="image" id="819252" element="part-of" source="cci" sourceid="PAA98IT/B97531345Z.1" align="left" caption="Posemåltid. Efter cirka 45 minutters arbejde er ingredienserne forvandlet til lynstegte nyretapper med ovnbagte kartofler og rosenkålssalat med æble, dild og citron. FOTO: Katinka Hustad" version="x" /><br/> Men samtidig køber danskerne hyldemeter af kogebøger og spreder deres stegeos på sociale medier ved konstant at dele deres fotos af hjemmesyltede agurker og &rsquo;se, hvad jeg har i ovnen&rsquo;-billeder.<br/> <br/> &raquo;Det mest instagrammede billede er ikke sex eller kunst &ndash; det er mad&laquo;, siger Peter Nøhr Christensen, der under sin uddannelse har stået i køkkenet på den californiske French Laundry med 3 michelinstjerner og på spanske El Cellar de Can Roca, der sidste år vippede Noma af førstepladsen som verdens bedste restaurant.<br/> <br/> &raquo;Folk vil så gerne vise verden, at de selv laver det helt rigtige, men i virkeligheden er det sjældent et billede af, hvad folk laver til hverdag. Det er mad til gæster og særlige lejligheder, vi deler med hinanden&laquo;.<br/> <br/> Hos Aarstiderne har man været i gang med måltidskasser i 9 år, de seneste 3 år mere intensivt, og hos Retnemt.dk har man leveret i 8 år. Begge fortæller, at især børnefamilier abonnerer på deres løsninger &ndash; især i Storkøbenhavn og på Sjælland &ndash; men at interessen også er rykket vestpå og til andre aldersgrupper:<br/> <br/> &raquo;Der er for eksempel pensionister, hvor konen har lavet mad i 30-40 år, og hvor manden nu kommer i køkkenet, for nu kommer der en pakkeløsning. Der er en opskrift, der er til at følge, og alle ingredienserne, og det tiltaler mænd. De kan overskue det&laquo;, siger Klaus Toft Nørgaard, adm. direktør for Retnemt.dk, der dækker 87 procent af landet nu. </p> <p> <b>LÆS OGSÅ</b> <relation source="escenic-migration" sourceid="1580239">Flere køber deres dagligvarer på nettet</relation> <br/> <br/> &raquo;I den yngre ende bruges det også som et madlavningskursus, hvis man er flyttet hjemmefra uden at have lært at lave mad. Sådan nogle er der også&laquo;, fortæller han.<br/> <br/> &raquo;Der er lidt kokkeskole ind over også, en 16-årig kan sagtens gå i gang med råvarer og opskrifter&laquo;, siger Søren Ejlersen, Aarstiderne.<br/> <br/> Hos Aarstiderne har man fornulig lavet en undersøgelse, der viser, at inspirationen til noget andet end de 8-10 retter, man spiser igen og igen, er det vigtigste for deres kunder, vigtigere end at spare tid på indkøb:<br/> <br/> &raquo;Vi vil alle gerne noget nyt, men det skal være til at orkestrere i hverdagstravlheden. Det kan for eksempel være, hvordan jeg laver fiskefrikadeller om til fishcakes i verdensklasse&laquo;, siger Søren Ejlersen. <br/> <br/> &raquo;Der er store skridt at tage endnu, men vi udvikler os med små, fine skridt. Det kan vi godt, når vi bevæger os i komfortzonen, og det hele lander lige foran os med en brugsanvisning og en hotline&laquo;. <b><br/> <br/> Idiotsikret opskrift</b><br/> I den brune pose fra Kost ligger en opskriftsseddel. Selv om opskriften er kreeret af en gourmetkok, er konceptet ikke, at man skal hjem og lave langtidsstegt molekylærgastronomi. Peter Nøhr Christensen har berammet rettens tilblivelse til 30 minutter. </p> <p> <reference type="image" id="819247" element="part-of" source="cci" sourceid="PAA98N7/B97531345Z.1" align="right" caption="FOTO: Katinka Hustad" version="x" /> <br/><br/>Svært viser det sig heller ikke at være: Karamelliser koteletter kort på pande. Læg porrer, hvidløg, salt og citronskal i gryde med vand. Rib grønkål ned i koldt vand. Hak dild og kapers, og bland med olie og citronsaft. Tænd for porregryde og kog i 10 minutter. Steg koteletter færdige. Smid grønkål ned til porrer. Anret grønkål og kapersdressing oven på porre, kotelet ved siden af. </p> <p> <reference type="image" id="819248" element="part-of" source="cci" sourceid="PAA98NF/B97531345Z.1" align="left" caption="Gode råd. Rosenkål, dild og æbler skal snittes til salat, nyretapperne skal steges 3-4 minutter på hver side på panden &amp;amp;ndash; det mest besværlige ved opskriften fra Kost er faktisk kartoflerne, som først skal skrælles, dernæst koges og endelig bages i et opvarmtet ildfast fad med olie i bunden. Opskriften forklarer fint, at det gør kartoflerne sprøde og gyldne. FOTO: Katinka Hustad" version="x" /> <br/><br/>I alt viser det sig at tage 36 minutter.<br/> <br/> Opskriften er skrevet i samme kronologiske rækkefølge, som tingene skal laves, og det forventes ikke, at man på noget tidspunkt gør to ting samtidig. Vi er med andre ord et skridt nærmere en idiotsikret opskrift. <br/> <br/> Tallerkenudseendet er pænt uden at ligne en milliard. En kotelet har nu engang aldrig været kandidat til nogen skønhedskonkurrence. Smagen er til gengæld mere overraskende. Koteletterne er især helt anderledes kødkraftige og nærmest lidt røgede i smagen i sammenligning med supermarkedsversionen. </p> <p> <reference type="image" id="819250" element="part-of" source="cci" sourceid="PAA98NO/B97531345Z.1" align="right" caption="FOTO: Katinka Hustad" version="x" /> <br/><br/>En effekt får man fra grønkålen, hvor der er langt mere knas i konsistensen og bund i smagen end den vanlige variant. Råvarernes virkning er det mest magtpåliggende for Peter Nøhr Christensens projekt. At man kan lave god mad på en halv time uden kendskab til avancerede kokketricks kræver, at råvarerne er i verdensklasse. Bogstavelig talt. Kød og grøntsager fra Kost købes fra leverandører, som sælger til Torvehallerne i København og opefter. </p> <p> <br/><reference type="image" id="819249" element="part-of" source="cci" sourceid="PAA98NL/B97531345Z.1" align="left" caption="FOTO: Katinka Hustad" version="x" /> <br/>Også her vil Kost gerne opdrage lidt: Globaliseringen har givet os mulighed for at have alle slags grøntsager og frugter året rundt. <br/> <br/> Umiddelbart en enorm gave til det danske køkken. Men Peter Nøhr Christensens ophold i blandt andet Spanien har vist ham, at danskerne ikke bruger globaliseringen til at kombinere det bedste udefra med det bedste hjemmefra. I stedet sender vi det bedste hjemmefra ud af landet og henter det dårligste udefra ind i landet, mener Peter Nøhr Christensen. <br/> <br/> &raquo;I selv de billigste discountsupermarkeder i Frankrig og Spanien kan du købe nogle af verdens bedste fisk fra Hirtshals. Men Danmark selv er et fiskeriland, der ikke spiser fisk, for mange aner ikke, hvad de skal stille op, når de får en torsk stukket i hånden. Dansk mad er for mange mennesker blevet spaghetti og pizza eller noget med en billig kylling, som er pumpet med sukkervand og har konsistens som gele&laquo;, siger Peter Nøhr Christensen. <br/> <br/> &raquo;Danmark har verdens bedste asparges, når de er i sæson, men det aner folk ikke. Her i vinteren render folk og køber stort ind af slatne asparges fra Peru. Ingen køber til gengæld de danske rosenkål, som smager helt fantastisk, også som rå&laquo;. <b><br/> <br/> Nyretapper, nej tak</b><br/> Peter Nøhr Christensen har da også allerede været ude af danskernes komfortzone med sine retter. Han måtte give fortabt over for nationens vaner, da han op til jul skrev nyretapper med rosenkål som en af tavlens tre retter. <br/> <br/> &raquo;I USA er det en kæmpe delikatesse, men i Danmark kender ingen uden for kokkebranchen til nyretapper, selv om Danmark jo altså er et slagteriland. Folk synes, det lyder ulækkert&laquo;. </p> <p> I skrivende stund har Kost igen sat nyretapper på menuen, men denne gang forklædt i sit mere spiselige internationale navn, onglet. <br/> <br/> Tilbage ved afprøvningen af den brune pose viser skønhedspletten i konceptet sig at være den afgrænsede mængde. Min meget madglade medspiser efterlyser mere, end grønkålen bød på. Og så er der ikke mere at hente, når konceptet foreskriver, at der ingen rester er. </p> <p> <b>LÆS OGSÅ</b> <relation source="cci" sourceid="B97508898Z.1">Madredaktøren: Her er et par tricks, hvis du ikke gider lave mad</relation> <br/> <br/> Peter Nøhr Christensen erkender udfordringen i, at der er forskel på , hvor meget folk er vant til at spise. Særligt kød og grønt-balancen, for Kost sender mere grønt med, end folk selv køber. Men hvis Kost lykkes, skal det skaleres op til flere butikker. Det er nødvendigt for at nå målet om at ændre hverdagsmaden.<br/> <br/> Selv om butikken i skrivende stund har 1.300 &rsquo;synes godt om&rsquo;-tilkendegivelser på sin facebookside, er det en succes, som skabes på det kreative Vesterbro, hvor de mandlige kunder har omtrent samme alder, fuldskæg og tilbagestrøgne hår som kokken bag disken. </p> <p> &raquo;Hvis ikke vi kan lykkes her, kan vi ikke lykkes nogen steder&laquo;, som Peter Nøhr Christensen.<br/> <br/> Hans håb er også at nå folk uden for det såkaldt kreative københavnersegment. <br/> <br/> &raquo;Det er godt nok, hvis vi får lært folk, at det ikke er svært at lave noget godt til hverdag. Her mener jeg ikke foie gras og anden facebookmad, for sådan en som min far i Brovst kommer jo aldrig til at stå og fermentere kål. Men hvis han opdager, hvor godt det kan blive, når man steger en knoldselleri, og han serverer det for min mor, så er vi nået meget langt&laquo;, siger Peter Nøhr Christensen. </p>

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
    Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

    Henter…

    ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

  • Finn Frandsen

    Du lytter til Politiken

    Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
    Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

    Henter…

    ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

  • Lars Krabbe

    Du lytter til Politiken

    Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
    Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

    Henter…

    ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden