Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ASTRID DALUM (arkiv)
Foto: ASTRID DALUM (arkiv)

Aftensmad. De danske børnefamilier laver ofte mad fra bunden.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børnefamilierne holder madkulturen oppe

Danske børnefamilier spiser ofte sammen, og har mange retter på repertoiret.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De danske børnefamilier holder den madkulturelle fane højt.

Det mener i hvert fald Landbrug og Fødevarer, der har lavet en analyse af danskernes fødevarervaner. Børnefamilierne er den gruppe i Danmark, der oftest laver aftensmaden selv fra bunden. Og så spiser de varieret og ofte sammen, og lever dermed op til mange idealer om god madkultur.

Fødevareanalysen fra Landbrug & Fødevarer viser, at 64 procent af de danske børnefamilier tilbereder varm aftensmad fra bunden på en gennemsnitlig aften.

Rester, færdigretter og kold mad er ikke langt oppe på listen over børnefamiliernes aftenmåltider.

Mange forskellige retter på bordet

Ifølge Landbrug & Fødevarer er en af børnefamiliernes foretrukne middagsretter de klassiske frikadeller. Men børnefamilierne har faktisk det største repertoire af retter i alle befolkningsgrupper.

Mens de 18-29-årige og de ældre på 60 år eller derover typisk har 12 retter, de veksler mellem til aftensmad, har børnefamilierne et langt større repertoire med 17 retter.

Ifølge undersøgelsen er det udover frikadellerne især supper, gryderetter og spagetti med kødsauce, der er på menuen hos de danske børnefamilier. En undersøgelse fra Madkulturen, en institution under Fødevareministeriet, viser desuden, at voksne med børn typisk har flere madkompetencer end voksne uden.

Maden er en fælles ting

Et andet vigtigt aspekt af børnefamiliernes madkultur er, at børnene ofte er med til at lave maden. Hos næsten halvdelen af børnefamilierne, 43 procent, er børnene nemlig med i køkkenet mindst én gang om ugen.

Familier med børn er desuden gode til at prioritere at spise sammen. En ny rapport fra DTU om danskernes kostvaner fortæller, at 82 procent af de danske familier spiser aftensmad sammen mindst fem dage om ugen.

Ifølge direktør i Madkulturen Judith Kyst er det rigtigt, at børnefamilierne er madkulturens vigtigste bastion.

»Børnefamilierne er gode til at tænke på måltider i stedet for på mad. De går op i alt det vigtige og hyggelige, der er rundt om måltidet, i stedet for bare, at der skal noget på tallerkenen«, siger Judith Kyst.

For eksempel er man i børnefamilierne gode til at komme væk fra skærmene, når man spiser, siger Judith Kyst. Hun mener dog også, at der er muligheder for forbedringer.

»Vi kan se, at det er i børnefamilierne, der er den største mulighed for at skabe god madkultur. Selvom familierne overordnet gør det godt, har de stadig alt for travlt og, vi ser stadig et stort tab af madlavningskompetencer ned igennem generationerne. Og det er altså i familierne, man kan rette op på det«, siger Judith Kyst.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden