0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prøv Politikens nye grønne madmagasin Læs mere

Juleopskrifter: Sådan får du juleklassikerne til at smage af mere

Marie Holms farmor brugte et trick, der gav de bedste og sprødeste vaniljekranse. Lidt rosenvand kan nemlig forlænge vaniljesmagen – også i risalamanden. En 400 år gammel erkendelse, som er blevet glemt, men bør findes frem igen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Chris Tonnesen
Foto: Chris Tonnesen
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Min farmor lærte mig at bage vaniljekranse med rosenvand. Det var der bestemt ikke noget fancy eller moderne i; det var bare sådan, hun gjorde det, min østjyske gårdejerkonefarmor, der var født i 1925. Og sådan, hun nedskrev opskriften med sirlig skråskrift i sit fedtplettede husmoderhæfte. Vaniljekranse med mandler, vanilje og smør – og ikke nogen æg, for den fede dej samles blot med rosenvandet. Det er til dato de bedste og sprødeste vaniljekranse, jeg har smagt og bagt. Rosenvandet giver en subtil, bagvedliggende parfume, der ikke gør unødigt væsen af sig. Bare et lille hint af floral og sødlig 1.000 og én nats-stemning, der meget fint samarbejder med mandlerne og vaniljen.​​

De magiske vaniljekranse med rosenvand fik mig for et par år siden til at tilføje lidt af de parfumerede dråber til risalamanden. For når nu kombinationen mandler-vanilje-rosenvand var så umanerligt vindende, måtte jeg udvide brugen. Jeg tror ikke, jeg sagde noget til nogen i familien. »Rør blot ikke ved min gamle jul …« og alt det der. Men ved alle Guds engle små: Det var noget, der virkede! Det fik på en måde bare risalamanden til at smage mere af risalamande.

For nylig serverede jeg en portion til et madmenneske i den absolutte superliga – en mand, hvis smagsdomme jeg sætter højt. Han udtrykte så fint, hvad rosenvandet gør: ​​

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts