0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prøv Politikens nye grønne madmagasin Læs mere

Line Thit Klein
Foto: Line Thit Klein

Adam Aamanns opskrift: Risalamande med kirsebærsorbet og rischips

Desserten har bløde og sprøde ris og is af kolde kirsebær.

Opskrifter

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Dessert til 6 personer

Ingredienser

Risalamande
1 dl vand
100 g grødris
7 dl sødmælk
1 stk. vaniljestang (i den bedste kvalitet, du kan finde)
ca. 3 spsk. sukker
100 g hakkede smuttede spanske mandler
5 dl piskefløde

Kirsebærsorbet og sirup
900 g frosne kirsebær
150 g sukker
1 spsk. citronsaft
3 blade husblas
2 spsk. amaretto, kirsebærbrændevin eller rom

Rischips
1 dl grødris
4 dl vand
1 nip salt
1 l majsolie til fritering

Anretning
5-6 spsk. ristede, hakkede mandler
2 spsk. flormelis
evt. 2 spsk. dehydrerede kirsebær

Risalamande

  1. Kog vandet op i en tykbundet gryde. Kom risene i det kogende vand, og kog i et par minutter, imens du rører. Tilsæt mælk, de udskrabede vaniljekorn og vaniljestangen. Bring det i kog under omrøring. Kog grøden ved svag varme under låg ca. 35 minutter. mens der røres af og til. Lad risen trække færdig i ca 20 minutter under låg.
  2. Kom grøden i en skål, drys sukker over dæk til med film og sæt i på køl i minimum 3 timer eller natten over.
  3. Tag den afkølede grød ud og bland mandlerne i. Pisk fløden til let skum og vend det i grøden. Smag evt. risalamanden til med et en lille smule kirsebærbrændevin. Lad risalamanden trække.

Kirsebærsorbet og sirup

  1. Bland kirsebær, sukker og citronsaft i en gryde, kog op og kog i 5 minutter, og lad det køle af i gryden, til det kun er lunt (ca. 45 grader). Tag 1,5 dl fra og sæt til side til sirup.
  2. Udblød husblassen i koldt vand i 10 minutter. Vrid vandet af, kom det i en blender sammen med kirsebærmassen, blend i 2-3 minutter til glat konsistens.
  3. Kør kirsebærmassen på en ismaskine, eller, hvis ikke du har sådan en, så frys massen natten over til en hård blok, bryd derefter blokken i mindre stykker og blend til en frossen masse, som fryses i 1 time og omrøres.
  4. Smag de 1,5 dl af kirsebærsorbet-lagen til med amaretto eller kirsebærbrændevin og sæt på køl.

Rischips

  1. Kog risene ud i vand med salt i 40-50 minutter og rør i dem en gang imellem.
  2. Smør risgrøden papirstyndt ud på bagepapir, og lad det tørre i fri luft i køkkenet natten over. Kan alternativt tørres i ovn ved 40 graders varmluft i ca 2 timer. Træk forsigtigt den tørre risgrød af bagepapiret, og bræk eller skær den i mindre stykker på ca. 3 x 3 cm.
  3. Varm olien op til 180 grader og friter kort rispladerne heri, 3-4 stk. ad gangen, de er meget hurtigt færdige. Tag dem op med hulske og dryp af på fedtsugende papir. De kan opbevares og holde sig sprøde i en tætsluttet beholder i flere dage og kan derfor forberedes i god tid.

Anretning

  1. Vend de ristede hakkede mandler i lidt flormelis. Kom en god klat risalamande i en halvdyb tallerken.
  2. Tag en kande med varmt vand, varm en ske op heri og lav med en ske en kugle kirsebærsorbet, og læg den på siden af risalamanden.
  3. Kom lidt kirsebærsirup over, drys med de hakkede mandler, og fordel til sidst rischipsene på og server straks.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie, men der er masser...
    Vi holder sommerferie, men der er masser...

    Henter…

    Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

    Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

    Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

    I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

    Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

    Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

    Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

    Hav en smuk sommer.

    Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

  • Du lytter til Politiken

    SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
    SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

    Henter…

    Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

  • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

    Du lytter til Politiken

    3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
    3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

    Henter…

    I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

    Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?