Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mette Mølbak
Foto: Mette Mølbak
Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Madredaktøren anbefaler: Sådan omdanner du den bondske kål til en sexet salat

En helt igennem vidunderlig salat, der beviser, hvad kål kan i de rette omgivelser. Den forener alle de smage din mund kan drømme om: det sprøde, det søde, det bitre, det cremede og knasende.

Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grønkål er en af de ældste, sundeste og vigtigste grøntsager, vi har. Den har været tilgængelig i mere end 2.000 år og været en yderst vigtig vitaminkilde for vores forfædre vinteren igennem.

Men det glemte vi, da vi fik velstand og velfærd og skiftede grove grøntsager ud med salat og agurk året rundt og fik råd til kød hver aften. Hvorfor så spise noget så tarveligt som den bondske, usexede kål, der tilmed lugter af prut og fattigdom?

De senere år har flere og flere fået øjnene op for, hvor potent en grøntsag kål er – og hvor spændende den rent gastronomisk er, hvis den ikke bliver voldkogt eller voldtaget på anden vis.

Da jeg for nylig var i New York, var der kale, som det hedder på engelsk, overalt. Fra tørrede chips i supermarkederne til side order til morgenmaden og salater på restauranter.

Sidste aften spiste jeg på en meget trendy restaurant i SoHo, hvor der også var kålsalat på kortet. En fantastisk vidunderlig salat, som jeg har forsøgt at efterligne, efter jeg kom hjem. Her får du opskriften på kålsalat fra New York.

Ingredienser

2 dl pecannødder, alternativt valnødder

4 skiver serranoskinke

150 g grønkål

1 hoved radicchio

1 bakke spinat (70 g)

2 æbler

100 g gedeost

Vinaigrette

1 skalotteløg, finthakket

1 bæger pasteuriseret æggeblomme

1 tsk. dijonsennep

2 spsk. æblecidereddike

1 tsk. flydende honning

1 tsk. salt

1 dl smagsneutral olie

peber

salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  1. Varm en pande op og rist pecannødderne herpå. Når de begynder at blive gyldne. så tag dem til side og læg dem på en tallerken.
  2. Kom lidt olie på panden og steg serranoskinken herpå, til den bliver sprød.
  3. Snit grønkålen helt fint. Snit ligeledes radicchio og spinat i fine stykker. Skær æblet i fine stave.
  4. Lav vinaigretten. Hak løget helt fint. Find en stor skål og pisk æggeblomme sammen med løg, sennep, eddike, honning og salt. Tilsæt olien gradvist, ligesom når du laver en mayonnaise. Den skal tykne let.
  5. Smag til med salt, peber, eddike og honning, så den har den rette balance mellem det fede og det syrlige.
  6. Kom grønkål, radicchio, spinat og æbler i skålen med dressing og vend det godt rundt. Fordel salaten på en stort fad eller 4 skåle. Bræk skinken i mindre stykker og kom dem over salaten sammen med stykker af gedeost og pecannødder. Drys med salt og friskkværnet peber, og servér.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden