Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: FONFARA MARIA
Mad og drikke
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lav en madpakke der ikke bliver dårlig på strandturen

Selvom det ligger i en køletaske, hører røget laks ikke til i strandmadpakken. Se her hvordan du undgår fordærvet frokost.

Mad og drikke
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En lang dag på stranden kræver den rette proviant.

Og med køleskabet uden for rækkevidde, bør man overveje, hvilke madvarer man slæber med. Ellers ender man i bedste fald med en ulækker frokost og i værste fald med en madforgiftning.

Drop fersk laks og kødpålæg Nogle madvarer er direkte uegnede til at ligge flere timer i en køletaske.

TEST

»Ting som er meget let fordærvelige, skal man helt undgå. Det er sådan noget som flødeskumskager, kødpålæg og fersk røget laks. Tager man sådan noget med, skal det ligge direkte på køleelementer«, siger Jens Kirk Andersen, seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet.

Brød, frugt og hård ost er helt sikkert
I den anden ende af skalaen findes madvarer, som kan holde sig temmelig længe, selv når der er varmere end i køleskabet.

»Blandt de helt sikre fødevarer er sådan noget som brød, frugt og hård ost for eksempel Prima Donna eller parmesanost – det kan holde sig uendeligt«, siger Jens Kirk Andersen.

En hård spegepølse er også et godt bud på pålæg til strandfrokosten.

»Men den kan altså ikke holde til at ligge ved stuetemperatur i dagevis«, siger Jens Kirk Andersen, der selv tager leverpostej på dåse med, når han skal på tur.

Gennemstegte ting holder fint
Med lidt forsigtighed kan de fleste gennemstegte fødevarer godt tåle et par timer i køletasken.

»Hvis du steger en kylling om morgenen og pakker den ind, når den stadig er lun, så har fødevareindustrien den retningslinje, at man må holde den lunt i op til tre timer. Når den er ordentligt stegt er den næsten fri for bakterier«, siger Jens Kirk Andersen.

Det samme gælder eksempelvis hårdkogte æg.

Han understreger dog, at maden hurtigt kan blive forurenet med bakterier - for eksempel, hvis man rører ved det med fingrene.

Kan godt tage grillkødet med

Er planen en heldags strandtur med afsluttende grillning til aftensmaden, kan det faktisk godt lade sig gøre uden at sætte smagsløg og helbred på en alvorlig prøve.

TEST

Det kræver dog, at køletasken udstyres med køleelementer.

»Det kan godt gå an at tage kødet med fra begyndelsen, men det skal holdes på køl. Gør man ikke det, så bliver det slimet og ulækkert«, siger Jens Kirk Andersen.

Han forklarer, at kødet faktisk er temmelig fri for bakterier

»Inde i kødet er der sterilt og i det øjeblik, man griller det, så blive roverfladen også steriliseret«, siger Jens Kirk Andersen.

Hakkebøf er ikke strandmad
Af samme grund fraråder han kraftigt, at man lader menuen stå på hakkebøf.

Det hakkede kød har nemlig en meget større overflade, der gør, at bakterierne kan husere på udenpå bøffen og indeni, hvor varmen ikke altid bliver kraftig nok til at gøre det af med dem.

»Hakket kød det går ikke – der er overflader over det hele. Bakterierne går ind i kødet og de vokser alle steder«, siger Jens Kirk Andersen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden