Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard.
Foto: Miriam Dalsgaard.

Karaktertræk. Denne uges vintest mangler vine der gør sig ekstra bemærket.

Anmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Luksusvintest: Luksus, men vinenes fyrtårne mangler

Denne måneds luksustest skuffer lidt. Vi er bedre vant på dette prisniveau.

Anmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Luksustesten levererer stort set altid en del fine vine – og det er sjældent, at vinene ikke er gode. Det er de også – alle sammen – denne måned. Når det normalt er et glimrende niveau, skyldes det dels, at prisniveauet begynder ved 150 kroner, dels at den enkelte leverandør selv vælger fra sine hylder.

Når det er sagt, savner jeg to-fire vine, der står frem som fyrtårne og signalerer en særlig karakterfuld stil eller en bemærkelsesværdig kvalitet. Netop de 4 glas er måske ikke så sexede, selv om de indikerer en god vin i sin klasse.

Og jeg vil gladelig drikke den til 3 glas – jeg har bare reservationer over for den rige karakter, som de fleste vine fra Rochiolo har. Det er ellers en af stjernerne i Sonoma – især blandt amerikanske vinskribenter, der har (og især har haft) en forkærlighed for meget intense vine, gerne med både høj alkohol, fylde og rigdom. Denne vin er entry level, altså basisvinen, og den har rigelig intensitet efter min smag. Men jeg kunne godt klemme den ned til en lun hummerragout med mango, chili og citrongræs.

LÆS ARTIKEL

I modsætning til denne chardonnay var både den italienske og den sydafrikanske vin kølig, crispy og underspillet aromatisk. Alkoholen er også lavere. Høj alkoholprocent giver ofte fylde, rigdom og sødme. Disse to vine trækker mod friske, gerne rå, retter – f.eks. salater og/eller retter med råmarineret fisk. De er lavet af en blanding af forskellige druesorter, som hovedsagelig giver den oplevede kølige og friske karakter.

Vi ser generelt for lidt hvid bordeaux på den tørre side. For de kan være rigtig fine, og sjældent særlig dyre, når vi fjerner de seks-otte dyreste. Det skal siges, at der laves oceaner af tynd og kedelig hvid bordeaux, men fra distriktet Graves kommer der mange flotte vine. Rahoul har en særlig historie i Danmark, for i mange år var det danskeren, Peter Vinding-Diers, der lavede vinen, som også var danskejet.

Sidste hvide vin var en riesling fra Baden. Denne region er kendte for sine gode rødvine, men kan bestemt også lave hvidvin. Det var en vin til den lidt rigere sige – snarere end den mineralske. Og det kan man lade sig vejlede af, når maden skal sættes til: gerne en lidt rig og fed sauce, hvad enten det er til lyst fjerkræ eller fisk.

Indtagende nebbiolo

En enkelt vin sneg sig op på 5 glas. Producenten, Domenico Clerico, er også et af tophusene i Piemonte. Det er en af modernisterne fra dengang, man gik meget op i, hvem der var traditionelle, og hvem der var moderne.

Grænserne flyder mere nu, og de fleste har taget lidt fra begge lejre med sig. Månedens vin er en meget indtagende og elegant udgave af druen nebbiolo. Feminin, hvis man må sige det. Langt fra det til tider brutale tannin-attack, som druen kan give. Nogle ville måske sige, at der lefles lidt, men dem om det. Den dufter og smager godt. Det er ikke en vin til tunge retter, selv om den faktisk har bundtræk nok under det elegante ydre.

Nordrhône giver som regel kølige, mørke vine. Visse kraftfulde med en del tannin, andre blødere og lettere tilgængelige. Sådan er St. Joseph i reglen. Det er hyppigt en god vin at tage lokalt. Den har syrahdruens egenskaber med sorte oliven, mørke bær og tidvis en bacontone – men den er styret af frugtsyre snarere end garvesyre (tannin), og det gør den glimrende til mad.

LÆS OGSÅ

Perrin-familien ejer bl.a. Chateau de Beaucastel i det sydlige Rhône, som er et af de fineste Chateauneuf-slotte. Denne vin er fra familiens negociant-virksomhed på opkøbte druer. En vin som denne er den oplagte til bistromad, som den fås i Frankrig.

Om den røde californiske vin har jeg nogle af de samme reservationer som den hvide. For meget af alting! Men det er en vin af god kvalitet og klasse. Jeg har det bare svært med disse bassevine, som spiller mere på volumen og kraft end på præcision og struktur.

Sjov spanier

Den spanske vin var en sjov størrelse. Den startede som en klassisk rioja med masser af fad, ret lys frugt og vanilje. Men med ilt tog vinen så meget på. Frugten blev mørkere og endte med at være dramatisk mørk, og vinen, der til en start var som en rioja i gamle dage, udviklede sig til at være en af de mere moderne med mere fokus på frugten og knap så meget fad. Men den har meget fad, som en gran reserva skal have. Jeg vil anbefale, at man åbner den tidligt og prøver den. Vil man fremelske nogle af de dybere toner, kan man dekantere den et par timer før servering.

Endelig var der en barbera i den mere eksklusive ende. Der laves uendelige mængder af barbera, og det meste er noget tyndt sprøjt. En lidt mindre del er ganske god – slankt, syrerigt og ukompliceret. Og så laver mange piemonte-producenter ret små mængder topbarbera til helt andre priser end de 50-60 kroner, som de billige koster.

Barbera tåler fadlaring ret godt og nogle er ganske fyldige, ristede og ’store’. Man bør dog altid finde et af druens særkender: den ret høje frugtsyre. Alessandrias udgave er i den fine ende. Det er en vin med både struktur og intensitet. Den har syren. Den har koncentrationen. Og så kan den faktisk bære de ret heftige 15 procent alkohol uden at blive brændende eller varm.

HVIDVIN




Chateau Rahoul 2013 Graves 12,5 % Bordeaux, Frankrig

Vinoble, 1 fl. for 229 kr.

Frugtig og let aromatisk duft – vaniljefad og fersken. Frisk smag med ret høj syre. Til den slanke side. Lækker frisk vin – og stadig ret ung. Gem den evt. 1-2 år.





Riesling 2012, GG Husarenkappe, Burg Ravensburg 13 % Baden, Tyskland

Sigurd Müller Vin 1 fl. for 286 kr.

Mineralsk og diskret røget næse – antydning af petroleum. Mere frugtig med ilt. Tør og rank smag med en del syre – og en vis fylde. God intensitet. Kan gemmes et par år.





Reserva della Contessa 2013 Manincor 13 % Alto Adige, Italien

Adriat Vinimport 1 fl. for 150 kr.

Sprød, let røget, flintet-mineralsk duft. Samme toner i smagen – høj syre, friskhed og rankhed. Fin karakter. Mere til (hvid) fisk end skaldyr.





Circle of life 2012 Waterkloof 13,5 % Stellenbosch, Sydafrika

Theis Vine, 1 fl. for 155 kr.

På samme tid nedtonet/kølig og aromatisk næse – røg og stikkelsbær. Frisk og syrerig smag, relativt slank. Cool og frisk vin med krydret undertone.





Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Chardonnay 2012 Rochioli 14,5 % Sonoma County, Californien

KK Wine, 1 fl. for 300 kr.

Ret lukket næse – en del fad. Brændt smør og nødder. Kraftig og stærk (14,5 pct.) smag – en smule brændende. Pæn struktur, men ikke lige min stil – er lidt for voldsom.



RØDVIN



Nebbiolo Langhe 2013 Clerico 13,5 % Piemonte, Italien

Theis Vine, 1 fl. for 175 kr.

Fin næse med både lys frugt og pænt med tobak og tjære. Ret saftig smag med et lille tannintouch. Men ret blød. Indtagende og elegant stil.





Saint Joseph 2012 Maison Perrin 13 % Rhône, Frankrig

Sigurd Müller Vin 1 fl. for 166 kr.

Klassik syrahnæse med peber, sorte oliven, bacon og sorte bær. Syrerig smag med god friskhed. Saftig frugtbombe til en fornuftig pris.





Barbera d’Asti 2011 Vottorio Alessandria 15 % Piemonte, Italien

Adriat Vinimport, 1 fl. for 235 kr.

Indtagende duft af middeldyb frugt, flødechokolade, lakrids og letristede toner. Ret markeret frugtsyre i smagen, som letter på de 15 pct. alkohol – som ikke mærkes. Let og intens på samme tid.





Luis Canas 2005 Gran reserva 14 % Rioja, Spanien

Vinoble, 1 fl. for 249 kr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kulsort frugt i næsen med fad = sødmefuld vanilje. Middel intens smag med mørk frugt – og igen en del fad. Mørkere og tættere end klassisk gran reserva – ændrer sig (positivt) en del med ilt.





Remnant 2012 Booker 13,8 % Paso Robles, Californien

KK Wine, 1 fl. for 460 kr.

Meget dyb og mørk frugtig næse. Let krydret – engelsk lakrids og sødme. Kraftig, mere end fyldig, smag. Blød stil – kunne have mere bid og struktur. Men behagelig.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden