0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Har vi et maleri med en mand fra Vejby, ville det jo heller ikke hedde ’Hvid mand’«

På Statens Museum for Kunst har man fjernet ordene neger og hottentot fra kunst 14 gange. På det hollandske Rijksmuseum har man ændret ord som neger, muhamedaner og hottentot i 233 titler og beskrivelser. »Vi syntes ikke, at vi kunne bruge dem længere«, siger museumsinspektør.

FOR ABONNENTER

Var man udenlandsk gesandt i 1600-tallets København, kom man gerne på den store gård i Østergade: Hos hofmaler Karel van Mander III tog hustruen Marie sig godt af gæsterne, og den hollandskfødte barokmaler forstod at hælde vin på gesandtskaberne og underholde dem med sine skælmske viser. Han havde været tegnelærer for kongedatteren Leonora Christina og havde siden tjent godt på at male store portrætter af Christian IV, der fremstillede den lille, trinde mand med de mange nederlag som en storslået monark. Det var hos van Manders, at festen var at finde.

Formentlig var den afrikanske pige med perleøreringen med i et følge af fornemme gæster i Østergade. Det gætter man på i dag på Statens Museum for Kunst, hvor man siden 1938 fik hofmalerens miniature ’Negerhoved’ ind i samlingen og i dag udstiller maleriet i den faste udstilling ’Europæisk kunst 1300-1800’, hvor også værker af Tizian, Rubens og Rembrandt er at finde.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden