0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Hun har afkodet hieroglyfferne

Siden 1930’erne har Københavns Universitet opbygget en stor og unik papyrussamling. Først nu er eksperter for alvor ved at stave sig igennem, hvad der står på de gamle egyptiske ruller. Flagermusblod var f.eks. en del af kuren mod øjensygdomme, viser en ny oversættelse.

FOR ABONNENTER

Først fjerner man alle øjenvipperne. Og bagefter drypper man sit øje med flagermusblod. Hvis man ikke lige har en flagermus ved hånden, kan man også blande blod fra et firben, blod fra en tyr, blod fra et æsel og blod fra et får og dryppe det i øjet. En tredje mulighed er at tage et lille stykke af en ny keramikkrukke, knuse den og blande den med honning og så ind i øjet med det.

Sådan lyder en række af de anvisninger, der blev nedskrevet på papyrus med sort og rødt i Egypten for 3.000 år siden som hjælp til folk, der led af sygdommen trichiasis. En lidelse, hvor øjenvipperne vokser indad, og som kan ende med, at man bliver blind.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere