Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
KRAGH ERIK
Foto: KRAGH ERIK

Jordskredsvalget 1973: Den dag Glistrup og Erhard splittede Folketinget ad

Den moderne parlamentariske historie begynder med jordskredsvalget 4. december 1973. Ikke blot fik de etablerede partier tæv i uhørt omfang, Mogens Glistrups og til dels Erhard Jakobsens direkte kommunikation med vælgerne ændrede den politiske kultur. Tørre tal om Forsvarets udgifter blev erstattet af kvikke bemærkninger om en telefonsvarer, der på russisk meddelte, at vi overgav os.

FOR ABONNENTER

Udlægningerne var mange i aviserne dagen efter folketingsvalget i december 1973. Berlingske Tidende kaldte under indtryk af den konservative katastrofe resultatet »uhyggeligt«, mens Politiken lidt paradoksalt mente, at når så mange vælgere var rykket ud på fløjene, var det i virkeligheden en protest mod blokpolitikken på Christiansborg. Men selv om resultatet var chokerende, kunne det ikke komme bag på nogen.

Siden det tidlige forår havde opinionsundersøgelserne registreret, at et voldsomt opbrud i vælgerbefolkningen var undervejs. Politikerne havde dog nærmest valgt at lade som ingenting, man troede ikke på, at det kunne gå så galt. Kompetente folk havde længe advaret. Teologen Johannes Sløk, som ganske vist ikke var politisk kommentator, men en fremragende kender af dansk og europæisk åndshistorie, skrev, at det dummeste af alt var, hvis politikerne ikke tog signalerne alvorligt. Man var nødt til at forholde sig til utilfredsheden.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden