0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sirid Laursen
Foto: Sirid Laursen

En EUpæer i Ukraine

Nielsen er taget på forsoningsekspedition i Ukraine. »Min kære Nielsen, jeg har slet ikke tid til Dem«, siger den tyske ambassadør i Kijev, Christof Weil, da Nielsen som en hvid engel bliver installeret i ambassadørboligen. Så går ambassadøren ud for at lade sit vand.

FOR ABONNENTER

Ved ankomsten til Kijev spadserer jeg fra den centrale banegård op gennem byen. Det regner, i bratte voldsomme byger, menneskene slår deres paraplyer op eller trækker billige gennemsigtige regnslag over hovedet eller, de unge piger i deres små pumps og bare smækre lår, blot en plastikpose over håret som en bagerhat, så bryder solen gennem de mørke skyer over højdedraget, og luften er tung, duftende af forsommer, maj.

Byen ligner sig selv denne tirsdag aften, jeg ser ingen spor af den revolution og kampene, der efter sigende skal have fundet sted i løbet af vinteren og foråret, siden jeg sidst spadserede her i september, for bare otte måneder siden. Jeg krydser Gorkijboulevarden og træder de fem brede trin op ad trappen til nummer 15. Nede til højre for mig står den uniformerede vagt i sit lille hus. Han ser op på mig, og uden antydningen af bevægelse i ansigtsmuskulaturen, på den måde, som er så typisk for ikke bare russiske, men også ukrainske mænd, smiler han uden at smile og løfter hånden som tegn til, at jeg skal vente, mens den anden hånd tager telefonen, og han uden at bevæge læberne, uden en lyd taler kort med nogen deroppe, så hænger han røret på plads og kommer op ad trappen og lukker mig ind.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme