Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Janus Engel
Foto: Janus Engel

Da fuglene tabte tænderne og erobrede luftrummet

Fugle nedstammer fra dinosaurerne. Da dinosaurerne forsvandt for cirka 65 millioner år siden, blev det fuglenes svar på big bang. Et internationalt forskerhold under dansk ledelse har nu fået sat skik på fuglenes ellers rodede stamtræ.

FOR ABONNENTER

Da de første mennesker så dagens lys, var det til lyden af fuglesang. For da vores art, homo sapiens, blandede sig med de andre levende væsener på planeten for cirka 200.000 år siden, havde den store familie af moderne fugle erobret luftrummet cirka 55-65 millioner år tidligere. Så hvis udviklingshistorien om de moderne fugle var en tyk bog, ville der kun være mennesker med på den allersidste side i det allersidste afsnit.

Der er en god grund til at dvæle ved fuglenes udviklingshistorie i dag. For det er lykkedes et internationalt forskerhold at kortlægge den komplette arvemasse – genomet – hos hele 48 forskellige fuglearter, som repræsenterer alle hovedgrupper, også kaldet ordener, af nulevende fugle.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden