0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Robert Pijnenborg
Foto: Robert Pijnenborg

På sporet af menneskets store hjerne i chimpansens livmoder

Livmodere i sprit fra vores nære slægtning chimpansen bidrager til ny dansk evolutionsforskning, der gør os klogere på, hvorfor menneskets hjerne er så stor.

FOR ABONNENTER

Anthony Carter indsendte dokumentation i stakkevis, hang i telefonen, skrev ansøgninger og satte stempler. Efter måneders stædig kamp kunne han sætte sig til rette i et laboratorium på det naturhistoriske museum i Berlin (Museum für Naturkunde). Han åbnede et 40 centimer højt glas med sprit, og med behandskede hænder løftede han forsigtigt en chimpanselivmoder med et foster ud. Livmoderen havde ligget i sprit siden 1930’erne. Anthony Carter var spændt, og skuldrene sad oppe under ørerne, da han med en skalpel skar en terning på 2 gange 2 gange 2 cm ud.

»Jeg tænkte mest på, at jeg var beæret over at arbejde med det dyrebare materiale. I dag strider sådan en samling jo imod vores dyreetik«, siger Anthony Carter, der er evolutionærbiolog på Syddansk Universitet og står bag et nyt dansk studie, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu