0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kvinden der opdagede Jordens indre kerne

Som 63-årig var Inge Lehmann klar til at forlade sit skrivebord på Geodætisk Institut og nyde sit otium. Hendes enestående opdagelse af, at Jorden har en indre kerne, var gået ret ubemærket hen i Danmark. Men så sprang atombomben.

FOR ABONNENTER

En forårsmorgen i 1952 rullede en stor bil op foran Inge Lehmanns etageejendom på Østerbro. Den 64-årige kvinde forlod kort efter adressen med tunge kufferter og kørte med bilen til lufthavnen, hvor et US Air Force-fly ventede. Det skulle bringe hende over Atlanten for at lande i New York. Først tre måneder senere vendte den ældre dame tilbage.

Inge Lehmann led af støjfølsomhed. Hendes søvn var dårlig. Til sin læge havde hun allerede året før fortalt, at hun følte sig nedbrudt, og at hun kun klarede sit arbejde, hvis hun kunne komme på længere kurophold i Alperne. Lægen havde underskrevet en erklæring, der kunne gøre det muligt for hende at gå ned i tid eller få orlov fra sin stilling som statsgeodæt ved Geodætisk Institut.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden