0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ditte Valente
Foto: Ditte Valente

Robotter er begyndt at føre kniven

Fjernstyrede robotter opererer dagligt på danske hospitaler, selv om ingen ved, om de gavner patienterne. Alligevel har sundhedsvæsenet købt robotudstyr for over 260 millioner kroner. Og robotoperationer er dyrere, end når lægen selv fører skalpellen.

FOR ABONNENTER

Manden på operationsbordet ligger bedøvet. Ved hans side står en stor, tung vogn med fire leddelte metalarme, der mest af alt ligner benene på en gigantisk edderkop fra Star Wars-filmene. En for en bliver de stukket ind i patienten, og deres små lysdioder skifter fra hvid til blå. Så begynder de at bevæge sig, hurtigt og forbavsende livagtigt, og en sveden lugt breder sig i lokalet, efterhånden som deres elektriske instrumenter brænder sig vej til mandens kræftramte nyre.

Det er mandag morgen på Herlev Hospital, hvor robotkirurgi ligesom flere andre steder i landet nu er blevet rutine. Hvis du skal opereres for kræft i nyren, livmoderen eller prostatakirtlen, for eksempel, vil det med stor sandsynlighed blive en robot fra det amerikanske firma Intuitive Surgical, der kommer til at føre kniven. Alene på Herlev Hospital bruges de fjernstyrede maskiner til omkring 900 indgreb årligt.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement