0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pardis Sabeti
Foto: Pardis Sabeti

De slår ebola og lassa ihjel

Videnskaben er ved at få taget på de to usynlige dræbervira ebola og lassa. Danske Kristian G. Andersen har været med i frontlinjen i kampen mod infektionssygdommene, som udløser dødelig blødningsfeber. Kampen har kostet mange af hans afrikanske kolleger livet.

FOR ABONNENTER

Foran Kenema Government Hospital i Sierra Leone er der rejst en mindesten. På stenen er der 40 navne på læger, sygeplejersker, laboranter, teknikere, ambulanceførere og gravere, der alle har mistet livet under den aktuelle ebolaepidemi i Vestafrika. I deres kamp mod sygdommen er de kommet for tæt på deres syge landsmænd og er blevet ramt af den usynlige dræber, der kan smitte fra person til person under berøring. Sygehuspersonalet er gået til i den voldsomste ebolaepidemi nogensinde, som foreløbig har ramt 28.245 mennesker, slået 11.293 ihjel og nu heldigvis er tæt på at ebbe ud.

Den danske virolog Kristian G. Andersen fra The Scripps Research Institute i Californien – med en fortid ved Harvard University i USA og University of Cambridge i England – genkender mange af navnene på mindestenen og i særdeleshed fem af dem med overlæge S. Humarr Khan i spidsen. Gennem syv år har den danske virolog samarbejdet med dem i kampen om at karakterisere og forstå, dels hvordan ebola og den relativt ukendte virus lassa, forandrer sig i kroppen på mennesker under deres hærgen, og dels hvor sygdommene er startet.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce