0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen er død

Den radikale toppolitiker blev 78 år gammel.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Morten Langkilde
Foto: Morten Langkilde
Navne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Navne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Niels Helveg Petersen er død, 78 år gammel.

Det bekræfter Det Radikale Venstre.

Den tidligere udenrigsminister og leder af Det Radikale Venstre døde efter længere tids kræftsygdom.

Niels Helveg Petersen blev valgt ind i Folketinget for Det Radikale Venstre for første gang i 1966. Han har siden spillet en stor rolle i dansk politik, både som formand for partiets folketingsgruppe, som økonomiminister og udenrigsminister fra 1993 til 2000 i Poul Nyrup Rasmussens regeringer.

Han meddelte i 2008, at han ikke ville genopstille til Folketinget.

Niels Helveg Petersen kommer fra en politisk familie, som søn af den forhenværende radikale minister Kristen Helveg Petersen og den forhenværende radikale borgmester Lilly Helveg Petersen.

Han var gift med tidligere medlem af Folketinget og regionsrådspolitiker Kirsten Lee (R). Også hans to sønner, Morten Helveg Petersen og Rasmus Helveg Petersen, har været henholdsvis folketingsmedlem og minister for Det Radikale Venstre.

En radikal karriere

Den jurauddannede Niels Helveg Petersen har, siden han som 27-årig i 1966 blev valgt ind i Folketinget kun afbrudt sin politiske karriere for en kort bemærkning, da han i 1974 blev kabinetschef for det danske medlem af EF-kommissionen Finn Olav Gundelach.

Men allerede efter valget i 1977 indtrådte han igen i Folketinget og overtog samtidig posten som leder af Det Radikale Venstres folketingsgruppe.

I 1982 efter banede han vejen for Poul Schlüters (K) indtog i Statsministeriet, hvilket blev begyndelsen på 11 års borgerlig dominans.

Da Det Radikale Venstre i 1988 trådte ind i Poul Schlüters VKR-regering, stoppede Niels Helveg Petersen som radikal gruppeformand og blev økonomiminister.

I 1993 blev Poul Nyrup Rasmussen (S) statsminister med Niels Helveg Petersen som udenrigsminister. En post han besad frem til 2000.

Helveg trådte ud af Folketinget i forbindelse med valget i 2011.