Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nyhedsbrev - Borgen indefra

Borgen indefra: Læk af fortrolige papirer isner i allerede køligt forhold mellem regeringen og DF

Det kølige forhold mellem regeringen og dens støtteparti fortsætter.

Nyhedsbrev - Borgen indefra

Fejede Dansk Folkeparti et tilbud om omfattende stramninger af bordet? Hvad spenderer partierne den skattebetalte milliongave til sig selv på? Og hvorfor kalder en fremtrædende DF'er statsministeren for klamphugger af rang? Velkommen til denne uges udgave af Borgen Indefra.

Strammerfryns

Vi begynder denne uges politiske overblik med det kølige forhold mellem regeringen og den støtteparti.

Fredag havde et opsigtsvækkende aftaleudkast fra forhandlingerne om udlændingestramninger fundet vej til Jyllands-Postens forside.

Af udkastet fremgår det, at Dansk Folkeparti allerede i december blev tilbudt omfattende udlændingestramninger for at få skatteaftalen i hus.

Selv statsministerens prestigeprojekt fra trepartsforhandlingerne, de såkaldte IGU-forløb, var regeringen klar til at kaste over bord i forsøget på at lande en skatteaftale med støttepartiet.

Regeringskilder har længe udtrykt frustration over, at det uanset s stramningernes størrelse var umuligt at stille støttepartiet tilfreds. Lækket viser ifølge kritikere, at DF ikke ønskede en aftale allerede fra begyndelsen. Desuden er lækket med til at forværre det i forvejen dårlige forhold mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Og det blev bestemt ikke bedre, da formanden for DF’s gruppe i Europaparlamentet, Anders Vistisen, i et blogindlæg på JP.dk at kalde Løkke for en afklædt »klamphugger af rang« i forbindelse med Ekstra Bladets afsløring af Løkkes lån af storfiskeren John-Anker Hametners sommerhus.

Partiets fiskeriordfører Ib Poulsen udtaler sig i mere mindelige vendinger, men ser frem til at høre statsministerens forklaring på et samråd om sagen.

Flyttefryns

Onsdag var der dømt store udflytningsdag i centraladministrationen. Eller indflytning, som hedder på moderne politikerdansk, når regeringen vil flytte 4.024 statslige arbejdspladser til provinsen.

Der gik et sus gennem Miljøstyrelsens lokaler i København, da medarbejderne onsdag formiddag modtog en besked på styrelsens intranet. Styrelsen byder på gratis frokost, lød det i beskeden. Den slags fryns er bestemt ikke hverdagskost for de ansatte i staten, og da beskeden kom på store udflytningsdag blev den læst som et klart varsel om flytning.

Klokken halv et fik medarbejderne beskeden, om at styrelsen skal flytte til Odense. Derefter holdt styrelsen lukket resten af dagen. I Udenrigsministeriet fik lukningen ministerens særlige rådgiver Niels Thulesen Dahl til at ironisere over medarbejdernes reaktion på beskeden.

»At der er behov for bedre balance i Danmark ses måske allerbedst af, at Miljøstyrelsen åbenbart har besluttet at holde lukket i dag i chok og forbitrelse over at skulle flytte ... til Odense«, skrev han på Twitter. De Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard svarede:

»Synes du burde udvise lidt mere respekt for deres situation. Mange familier kan ikke få det til at hænge sammen, hvis den ene part fx skal pendle så langt«.

På Facebook forklarede hun, at hun støtter udflytningerne, men at hun selv har stået i den samme situation, da hendes mands drømmejob flyttede flere hundrede kilometer væk.

Abildgaards svirp til udenrigsministerens særlige rådgiver trak 86 likes. Et af dem fra den danske ambassadør i Bulgarien.

Partifryns

Sidste vinter gav Folketingets partier en ekstra stor julegave til sig selv. En check på 52 millioner gode danske skattekroner i partiernes kasser, eller hvad der svarer til en forøgelse af folketingsgruppernes budgetter med omtrent 40 procent. Aftalen blev listet ud i ly af regeringsdannelsen sidste vinter.

»Voldsomt og overraskende« lød det dengang fra Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF), der bestemt ikke mente, at aftalen ville være okay med »hr. og fru menigmand«.

Aftalen blev indgået som led i en studehandel, der skulle sikre de konservative muligheden for at indkalde suppleanter til gruppen, som ellers ville være reduceret til en størrelse, der uden problemer kunne holde gruppemøder på bagsædet af en bil med sine tre medlemmer udover ministrene.

Et år efter indførelsen af de nye regler har Berlingske været Folketinget rundt for at få svar på, hvad pengene så er gået til. Med de nye regler blev det også muligt for partierne at fyre skattekronerne af på meningsmålinger og medietræning.

I de partier, som vil tale, er pengene overvejende gået til at hyre flere rådgivende hænder. I de store partier gik en ting dog igen. Hverken Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti eller Venstre ønskerat delagtiggøre offentligheden i, hvad pengene konkret er brugt på.

EU-fryns

Vi slutter denne uges politiske overblik hvor ugen begyndte. Mandag eftermiddag satte venstres gruppeformand Søren Gade en endegyldigt stopper for alle spekulationer om et ulmende næstformandsopgør i Venstre, da han annoncerede sit kandidatur til europaparlamentsvalget i 2019.

Selv om kampen om at blive Venstres to'er længe har været afklaret til Kristian Jensens fordel, har Gades blotte tilstedeværelse i Folketinget ad flere omgange fået rygterne til at rulle.

Det endegyldige punktum i kampen om at blive Løkkes efterfølger åbnede op for navnelege om den nu sikre efterfølgers efterfølger. Støjberg, Løhde, Pind eller måske endda en Ellemann-Jensen.

Partiet har tradition for at balancere magten mellem by og land ved at dele formand og næstformand mellem den østlige og den vestlige del af landet.

Både Støjberg og Ellemann-Jensen ville dog med de jyske rødder få partiets uskrevne øst-vest-balance til at tippe i vestdanmarks favør.

Det var ikke kun Venstre, der i den forgangne uge bragte navne i spil til parlamentsvalget. Enhedslisten stiller med Nikolaj Villumsen, mens Alternativet stiller med partiets udenrigsordfører Rasmus Nordqvist. En profil, der skules nervøst til blandt radikale, der skal fiske stemmer i samme vælgersegment.

Ugens afsløring


Ugens analyse


Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce